Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemná čokoládová bábovka z jogurtového těsta s polevou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 55 minut

Jemná čokoládová bábovka z jogurtového těsta s polevou - postup přípravy

I bábovka dokáže být neobyčejná! Podívejte se, jak jí dodat svůdnou hříšnost a příchuť temného podzemí. Jemné a vlhké těsto s bílým jogurtem vytváří neobyčejnou kombinaci, která vás dostane ještě dřív, než vsunete první sousto do úst.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Na napuštění těsta

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké misky vyklepněte pět vajíček, přidejte k nim cukr a vanilkový cukr a vyšlehejte vše elektrickým šlehačem do jemné bělavé pěny. Přilijte rostlinný olej a bílý jogurt a metličku vše dobře promíchejte. Přimíchejte také kakaový prášek a vytvořte jednolitou hnědou hmotu. V jiné misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a tuto směs přes jemné sítko prosejte v několika krocích do kakaové směsi, přičemž každou dávku důkladně zapracujte metličkou. Výsledkem by mělo být husté tekuté těsto.

2. KROK

Formu na bábovku bohatě vytřete máslem a vlijte do ní připravenou kakaovou hmotu. Párkrát formou klepněte o plochu stolu, aby si těsto sedlo a vypluly ven všechny bublinky vzduchu. Bábovku ve formě vložte do trouby vyhřáté na teplotu 175 °C a pečte ji po dobu 55 minut. Zda je těsto dostatečně propečené, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá a čistá, je dopečeno a můžete bábovku vytáhnout z trouby a nechat vychladnout.

3. KROK

Když bábovka trochu zchladne, opatrně ji špičkou nože oddělte od stěn formy a párkrát s ní nadhoďte, abyste si byli jistí, že je dostatečně uvolněná a půjde snadno vyklopit. Nyní špejlí propíchejte bábovku skrz na skrz po celé její ploše a vložte ji na 15 minut do lednice.

4. KROK

Do kastrůlku nalijte 300 mililitrů mléka a postavte ho na kamna. Zahřívejte mléko na mírném ohni, a přitom přidejte čtyři polévkové lžíce cukru a stejné množství oleje. Přidejte ještě dvě lžíce kakaa a dobře promíchejte. Když je mléko zahřáté (nemusí se vařit), přidejte nalámanou tmavou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Tuto řídkou směs odstavte z kamen ihned, jakmile se čokoláda rozpustí. Vytáhněte bábovku z lednice a vlijte k ní do formy čokoládovou směs a počkejte, až se úplně vsákne do těsta (asi 15 minut). Pak opatrně vyklopte bábovku na talíř. Rozpusťte čokoládu, polijte s ní celý povrch připravené bábovky a podávejte s několika plátky banánu postříkaného čokoládou. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů