Klasický segedínský guláš z vepřové plece - postup přípravy
Připravte si pokrm plný bohatých chutí podle paní Ivany Reisingerové. Jídlo je vydatné a ideální na zahřátí během chladnějších dnů. Servírovat ho můžete také na oslavách.
Ingredience
Maso nakrájejte na větší kostky a na lžíci rozpáleného sádla je smažte, ze všech stran, přibližně 4 minuty. Jakmile se maso zatáhne, odložte jej bokem.
V jiném hrnci rozpalte lžíci sádla a smažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli 3–4 minuty, do hněda. Poté k cibuli přidejte mletou uzenou papriku, mletou sladkou papriku a směs zamíchejte.
Následně vše zaprašte trochou mouky, směs zamíchejte a zalijte trochou vývaru nebo vody.
Tip: Pokud budete přidávat místo vývaru vodu, do omáčky vložte také 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a 10 kuliček pepře.
Jakmile vznikne hladká směs a mouka se rozpustí, přidejte do hrnce maso a zalijte ho vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Obsah hrnce osolte, opepřete, ochuťte drceným kmínem a, za občasného míchání, vařte 1 hodinu.
Po této době k masu přidejte propláchnuté kysané zelí bez nálevu a pokračujte ve vaření přibližně dalších 10 minut.
Poznámka: Je-li to potřeba, přilijte k masu trochu vody nebo vývaru. Pokud chcete, aby byl segedínský guláš extra kyselý, dochuťte ho nálevem ze zelí.
Jakmile je maso měkké, vmíchejte do guláše zakysanou smetanu a pokrm vařte posledních 10 minut.
Tip: Klasický segedínský guláš servírujte s houskovým knedlíkem. Každou porci můžete ozdobit trochou smetany a nasekanou petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.