Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory s mletým masem a bešamelovou omáčkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Zapečené brambory s mletým masem a bešamelovou omáčkou - postup přípravy

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Oloupejte brambory a uvařte je v osolené vodě doměkka. Když jsou uvařené, slijte z nich vodu a nechte je vychladnout.




Očistěte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Na kamnech rozehřejte pánev se čtyřmi polévkovými lžícemi rostlinného oleje, na kterém orestujte cibulku. Když získá zlatavou barvu, přidejte do pánve mleté maso a rozmělněte ho vařečkou tak, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Osolte ho a opepřete, případně posypejte dalším kořením, které máte rádi. Když se maso opeče dozlatova, odstavte ho z kamen.

Zapékací misku vymažte máslem nebo olejem. Uvařené brambory nakrájejte na tenčí kulaté plátky a polovinou z nich vyložte dno zapékací misky. Na brambory navršte osmažené maso s cibulkou a rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše brambor. Na maso vyskládejte druhé patro bramborových koleček.

Oloupejte tři stroužky česneku a nakrájejte je na jemné plátky. Na pánvi rozehřejte asi tři lžíce másla, lehce na něm osmahněte česnek a zasypejte hladkou moukou. Na mírném ohni ji za stálého míchání restujte tak dlouho, dokud nezezlátne a zalijte ji mlékem a důkladně v něm mouku rozmíchejte. Bešamel osolte, podle chuti opepřete a přidejte podle chuti kari koření. Za občasného promíchání směs vařte do zhoustnutí a odstavte z kamen.

Bešamelovou omáčkou zalijte brambory s masem v pekáčku. Na hrubém struhadle nastrouhejte čedar a zasypejte jím obsah pekáčku.

Rajče umyjte a osušte a nakrájejte ho na tenká kolečka, která vyskládejte na vrstvu sýra. Přiklopte zapékací misku víkem nebo hliníkovou fólií a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C péct asi 30 minut. Deset minut před dopečením sejměte víko či alobal a nechte dopéct nezakryté, aby sýr na povrchu zčervenal.

Zapečené brambory podávejte čerstvé, doplněné o čerstvý zeleninový salát.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů