Vepřové závitky se smaženými brambory - postup přípravy
Vepřové závitky, podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, kombinují šťavnaté maso s rozmanitou náplní. Součástí receptu jsou i zlatavé brambory, rozpadající se v ústech.
Maso
Omáčka
Příloha
Z čalamády vymačkejte maximum šťávy a odložte ji bokem.
Poznámka: Nálev z čalamády nevylévejte, budete ho potřebovat k dochucení pokrmu.
Vepřové maso nakrájejte na tenké plátky, které jemně naklepejte.
Tip: Maso naklepávejte přes sáček, který zmírní riziko poškození struktury masa a zabrání odstřikování šťávy do okolí.
Každý plátek masa ochuťte solí a pepřem a potřete hořčicí pouze z jedné strany. Třetinu plátku pokryjte zelím, maso zarolujte a zafixujte párátkem, aby náplň při pečení nevypadla. Povrch závitku ochuťte solí a pepřem.
Poznámka: Tento postup opakujte u všech kousků masa.
Na pánvi rozpusťte sádlo a vložte do ní vepřové závitky, které smažte, z každé strany, přibližně 6 minut. Poté maso z pánve vyjměte a na výpeku smažte nahrubo nakrájenou cibuli po dobu 3–4 minut, dozlatova.
Maso do pánve s cibulí znovu vraťte a podlijte ho vodou tak, aby bylo do poloviny ponořené. Přidejte také nálev z čalamády a pokrm duste na mírném ohni, pod pokličkou, 1 hodinu.
Po hodině maso z pánve vyjměte a cibulovou směs vařte 10–15 minut, aby se vyvařil přebytek tekutiny. Na závěr omáčku zahustěte moukou, zalijte trochou vývaru, ochuťte drceným kmínem a vařte 15 minut.
Z masa odstraňte párátka a ponořte ho do omáčky. Pokrm už nevařte. Nyní připravte přílohu. Brambory ve slupce důkladně umyjte, nakrájejte je na čtvrtky a vařte je v osolené vodě 10 minut.
Uvařené brambory slijte a smažte je na pánvi s rozpuštěným sádlem, společně s nahrubo nakrájenou cibulí, 2–3 minuty, dozlatova.
Tip: Vepřové závitky servírujte s brambory a omáčkou. Brambory ozdobte nasekanou petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty