Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Demikát se špekem a opečenými krutony

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 27 minut

Demikát se špekem a opečenými krutony - postup přípravy

Demikát je krémová polévka, typická pro slovenskou a valašskou kuchyni. Výhodou je snadná a rychlá příprava. Vyzkoušejte recept z Youtube kanálu Recepty bez brepty.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Základ

Do polévky

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Cibuli nakrájejte nahrubo a smažte ji na rozpáleném sádle 2–3 minuty. Na menší kousky nakrájejte také oloupané brambory.

2. KROK

Cibuli zasypte trochou pepře a drceného kmínu. Přidejte mletou sladkou papriku, ingredience zamíchejte a smažte 1 minutu. 

Poznámka: Papriku příliš dlouho nesmažte, aby nezhořkla.

3. KROK

Do hrnce vlijte vodu a přidejte brambory. Následně polévku vařte 15–20 minut, dokud brambory nezměknou. 

Tip: K zalití můžete použít také haluškovici – vodu, ve které se vařily halušky. 

4. KROK

Zatímco se polévka vaří, nakrájejte špek na drobné kostičky stejně, jako chleba. Na rozpálené pánvi špek smažte přibližně 1 minutu a poté k němu přidejte chleba. Pokračujte ve smažení další 1–2 minuty a směs odložte bokem. 

5. KROK

Po uvaření nechte polévku 10 minut chladnout a vmíchejte do ní brynzu. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte a podle chuti do ní přidejte sůl. 

6. KROK

Poznámka: Demikát servírujte s osmaženým špekem a krutony. Každou porci můžete ozdobit trochou zakysané smetany, nasekanou petrželkou a pažitkou. 

7. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů