Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

5 skvělých receptů na vepřové medailonky pečené v troubě

5 skvělých receptů na vepřové medailonky pečené v troubě - postup přípravy

Připravte pro svého drahého partnera nebo třeba i celou rodinu chutný oběd či večeři v podobě vepřových medailonků. Inspirovat se můžete jedním s níže uvedených receptů. Každý si v nich jistě najde svého favorita.

Ingredience pro:
1 porce

Vepřové medailonky zapečené s žampiony

Vepřové medailonky zapečené s rajčaty a sýrem

Vepřové medailonky ve smetanové omáčce

Vepřové medailonky s ananasem a sýrem

Vepřové medailonky zapečené s bramborami

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vepřové medailonky zapečené s žampiony




Nejprve si vepřovou panenku odblaňte a pak ji osušte papírovými utěrkami. Následně ji pokrájejte ostrým nožem na plátky silné cca 2 až 3 centimetry. Maso z obou stran osolte, opepřete dle chuti a dejte zatím stranou. Dále si rozpalte v pánvi trochu slunečnicového oleje a na něm zprudka orestujte panenku dozlatova z obou stran. Pak ji vyjměte do zapékací misky nebo pekáčku (vymaštěném tukem) a pusťte se do houbové směsi. Očištěné žampiony pokrájejte na menší kousky a orestujte na oleji s cibulkou jemně nasekanou. Houbovou směs nakonec navrstvěte na vepřové medailonky, posypte strouhaným sýrem a dejte zapékat na cca 15 minut při teplotě 180 °C. Podávejte například se šťouchanými bramborami. Přejeme dobré chutnání.

Vepřové medailonky zapečené s rajčaty a sýrem

Začněte tím, že si vepřovou panenku pokrájíte na plátky o tloušťce asi 3 až 4 cm. Posléze maso ochuťte dle libosti solí a mletým pepřem. Aby medailonky držely tvar, zafixujte je pomocí proužku alobalu. Následně maso orestujte krátce z obou stran na rozpáleném másle ghí a uložte do mističek vytvořených z hliníkové fólie. Dále si opečte na zbylém másle i půl kroužky cibulí a kousky hub. Ochuťte vše solí, pepřem a paprikou dle libosti. Také byste si měli spařit rajče. Nařízněte ho do kříže z vrchu i se spodu a ponořte na chvíli do vroucí vody. Slupku pak jednoduše odstraníte. Rajče nakonec nakrájejte na plátky. Nyní kompletujte pokrm před zapékáním. Na maso naneste přiměřené množství houbové směsi s cibulí, pak na ni položte plátek rajčete, kousek sýra a dejte zapékat do trouby při cca 200 °C po dobu 10 až 15 minut. Sýr by se měl roztavit na povrchu. Podávejte s oblíbenou přílohou. Dobrou chuť.

Vepřové medailonky ve smetanové omáčce

Postupujte zprvu obdobně jako v předešlých receptech. Tedy nejprve si pokrájejte panenku na plátky vysoké cca 3 až 4 cm a ty orestujte na nepřilnavé pánvi zprudka z obou stran. Můžete použít i trochu oleje. Poté maso vyskládejte do zapékací misky a pečte v troubě asi 20 minut při teplotě cca 170 až 180 °C. Dále si orestujte na troše oleje kroužky loupané cibule a jemně nasekaný česnek. Poté vše přelijte smetanou na vaření a zakápněte hořčicí. Omáčku nalijte na upečené medailonky a podávejte například s kroketami, hranolky, nebo opečenými brambory. Dobré chutnání.

Vepřové medailonky s ananasem a sýrem

Z vepřové panenky si vytvořte nožem medailonky o výšce cca 3 až 4 centimetry. Pak maso osolte, opepřete a orestujte dozlatova z obou stran na olivovém oleji. Až se bude panenka dopékat, poklaďte na ní okapané kousky ananasu, posypte strouhaným sýrem a dejte zapékat do trouby na asi deset minut při 200 °C. Pokrm bude skvělý například s hranolky. Přejeme dobrou chuť.

Vepřové medailonky zapečené s bramborami

Vepřovou panenku pokrájejte na plátky o šířce asi 2 až 3 cm. Poté plátky poklepejte mírně paličkou z obou stran a osolte dle potřeby. Přidat můžete i pepř a jiné koření dle libosti. Hodit se bude například mletý koriandr. Následně si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kroužky. Loupané brambory zase naplátkujte stejně jako omytá rajčata. Všechny ingredience v další fázi začněte vrstvit do zapékací misky vymazané olejem. Nejprve na dno poklaďte maso, potřete majonézou a pokračujte s vrstvením brambor, cibule a rajčat. Povrch zasypejte nahrubo strouhaným sýrem, pomažte ještě zbytkem majonézy a dejte zapékat so trouby na asi 40 minut při teplotě 200 °C. Přejeme dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů