Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařený zelný salát s rajčaty a paprikou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Zavařený zelný salát s rajčaty a paprikou - postup přípravy

Zavařený zelný salát je skvělý způsob, jak uchovat čerstvou křupavou zeleninu na delší dobu. Můžete ho servírovat jako lehké hlavní jídlo nebo přílohu k masovým pokrmům.

Ingredience pro:
7 sklenic
+ -

Základ

Koření do sklenice

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Zelí nakrouhejte na tenké proužky a rajčata nakrájejte na čtvrtky. Papriku a oloupanou mrkev s cibulí nakrájejte na proužky a všechny ingredience vložte do jedné větší mísy. 

Poznámka: Z paprik před krájením odstraňte semeníky. 

2. KROK

Petrželku nasekejte nadrobno a přidejte ji k zelenině. Všechny ingredience zasypte solí, cukrem a zalijte olejem a octem. Zeleninu důkladně promíchejte a mísu přikryjte potravinovou fólií. Směs nechte 40 minut odpočívat – během této doby pustí zelenina šťávu. 

3. KROK

Poznámka: Petrželku můžete nahradit jinými bylinkami. Můžete ji také vynechat úplně.

4. KROK

Každou sterilizovanou sklenici naplňte bobkovým listem, třemi kuličkami nového koření a třemi kuličkami celého černého pepře. Poté ji naplňte zelným salátem, včetně šťávy. Na sklenice volně položte víčka a vložte je do hrnce se dnem vyloženým čistou utěrkou. 

5. KROK

Hrnec naplňte vodou do ⅔ výšky sklenic a salát zavařujte 25 minut. Poté sklenice opatrně vyndejte, víčka utáhněte a zavařený zelný salát nechte volně vychladnout dnem vzhůru. 

Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit až 7 sklenic o objemu 500 ml.

6. KROK

Salát můžete servírovat jako přílohu k masovým pokrmům nebo si na něm pochutnat jako na lehké svačince či večeři s oblíbeným pečivem. 

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů