Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slavnostní piškotová podkova s pudinkovým krémem a ovocem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Slavnostní piškotová podkova s pudinkovým krémem a ovocem - postup přípravy

Slavnostní příležitosti si zaslouží důstojný domácí dort, který podtrhne neopakovatelnost situace. Zkuste třeba jedinečnou piškotovou podkovu podle receptu od paní Dagmar Kazdové – je plná lahodného pudinkového krému a zdobená čerstvým ovocem.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Krém

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Pro přípravu piškotového korpusu vyklepněte šest vajíček a vyšlehejte je s cukrem do pěny. Za stálého šlehání přilévejte horkou vodu a nakonec přisypejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Hotové těsto vlijte do formy ve tvaru podkovy, kterou předem vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Formu s těstem vložte do trouby péct při teplotě 160 °C asi 20 minut, dokud těsto na povrchu nezrůžoví. Propečenost těsta zkontrolujte zapíchnutou špejlí, a když je hotové, vyjměte ho z trouby, nechte vychladnout a vyklopte jej z formy.

2. KROK

Z mléka a pudinkových prášků uvařte podle návodu hustý pudink a nechte ho vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do hladkého krému, k němuž po lžících zašlehejte zchladlý pudink. Pokud chcete, můžete přidat také rum.

3. KROK

Zchladlý korpus podélně rozkrojte na dva pláty. Spodní část postříkejte trochou šťávy z kompotu, potřete džemem a na něj rozetřete asi polovinu krému do rovnoměrné vrstvy. Přiklopte druhou polovinou korpusu, který po celém povrchu rovněž postříkejte šťávou z kompotu a po celém povrchu včetně boků rozetřete zbylý krém. Trochu krému si ještě nechte stranou na ozdobu dortu.

4. KROK

Boky podkovy posypejte mletými ořechy, kokosem, mletými piškoty či strouhanou čokoládou. Zbylým krémem ze zdobicího sáčku vytvořte na povrchu podkovy zdobení a vyskládejte na ni kousky ovoce, které zafixujte rozpuštěnou želatinou smíchanou s trochou cukru. Hotový dort nakonec dejte do lednice alespoň na 4 hodiny (nebo lépe přes noc) vychladit a ztuhnout do lednice a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů