Citronové hvězdičky s vanilkou - postup přípravy
Křehké citronové hvězdičky jsou jemné a mají osvěžující chuť citrusu. Díky tomuto receptu můžete na svou vánoční tabuli přinést ještě více originality a elegance.
Těsto
Náplň
V míse od robota smíchejte změklé máslo s citronovou kůrou, mletými mandlemi, špetkou soli, klasickým cukrem, vanilkovým cukrem, moukou a vejci. Z ingrediencí uhněťte těsto, které zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice.
Tip: Mouku před použitím prosejte. Předejdete tím vzniku hrudek.
Mezitím připravte náplň. V hrnci smíchejte citronovou šťávu se škrobem, solí, cukrem, citronovou kůrou a vodou. Směs zahřívejte 3 minuty, dokud nezhoustne. Poté ji odstavte z tepla a, z a stálého šlehání, ji vlijte do vyšlehaných vaječných žloutků.
Směs přelijte zpět do rendlíku a vmíchejte do ní máslo. Poté ji znovu odstavte z tepla a nechte ji volně chladnout. Během této doby vyválejte z těsta plát o výšce 0,5 cm.
Z plátu těsta vykrojte kousky ve tvaru hvězdiček, které vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem. V polovině hvězdiček vykrojte střed a cukroví pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 12–15 minut.
Po upečení posypte hvězdičky s vykrojeným středem moučkovým cukrem a cukroví bez vykrojeného středu potřete citronovou náplní, kterou pocukrovanými hvězdičkami zakryjte.
Tip: Aby cukroví vydrželo dlouho čerstvé, uchovávejte ho v nádobě bez přístupu vzduchu na suchém a tmavém místě.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: kochkino