10 druhů vánočního cukroví z jednoho univerzálního těsta - postup přípravy
Objevte kouzlo univerzálního těsta, ze kterého vykouzlíte až 10 druhů cukroví. Výhodou je rychlá a snadná příprava a výsledek, který rozzáří každý vánoční stůl.
Světlé těsto
Kakaové těsto
Ořechové těsto
Pusinková směs
Zdobení
Mouku smíchejte s klasickým cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Do suchých ingrediencí zapracujte změklé máslo a uhněťte těsto, které rozdělte na tři části.
Do jedné z částí těsta zapracujte kakao a vaječné žloutky. Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte ho do lednice.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, kakao před použitím prosejte.
Do druhé části těsta zapracujte nasekané ořechy, žloutky a skořici. Těsto rozdělte na tři stejné části. Dvě z nich zabalte do potravinové fólie a vložte je do lednice. Z třetí části odebírejte malé kousky, z kterých vytvořte kuličky o průměru 3 cm.
Kuličky odkládejte na plech, pokrytý pečicím papírem, kde do jejich středu, rukojetí vařečky, udělejte důlky. Cukroví pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10–12 minut.
Poznámka: Po upečení důlky naplňte rozpuštěnou bílou čokoládou, kterou rozpustíte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě během 3 minut.
Z druhé části ořechového těsta vyválejte plát o výšce 0,3 cm, z kterého vykrojte cukroví ve tvaru postavy. Do oblasti rukou vložte ořech, který těstem přichyťte – vytvoříte tak dojem, že postavička ořech drží. Upečené cukroví ozdobte rozpuštěnou hořkou čokoládou.
Poznámka: Ořechové cukroví pečte na plechu, pokrytém pečicím papírem, v předehřáté troubě na 8–10 cm.
Z třetí části ořechového těsta vytvořte plát o výšce 0,5 cm, který pokryjte mandlemi. Poté ho nakrájejte na obdélníky, které pečte na plechu, pokrytém pečicím papírem, v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 8–10 minut.
Tip: Aby se vám těsto na váleček nelepilo, vyválejte ho přes fólii.
Nyní kakaové těsto rozdělte na 4 části. Z jedné z nich vytvořte rohlíčky a z druhé části vykrojte kolečka. Cukroví pečte na 180 °C po dobu 10–12 minut.
Světlé těsto rozdělte na 5 stejných částí. Poslední část kakaového těsta vyválejte na plát o výšce 0,3 cm, na něj položte část světlého těsta a těsto rozválejte. Vytvoříte tak plát o dvou vrstvách. Ten zarolujte a nakrájejte na kousky o šířce 1,5 cm. Kousky těsta pečte 10–12 minut při teplotě 180 °C.
Nyní vezměte poslední kus kakaového těsta a jednu část světlého těsta. Z obou odeberte kousek hmoty, kterou spojte a vytvořte dvoubarevnou kuličku. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Z další části světlého těsta vytvořte jednobarevné kuličky, které přidejte na plech k dvoubarevným kuličkám. Ve světlých kuličkách vytvořte důlky pomocí rukojeti vařečky. Cukroví následně pečte na 180 °C po dobu 10–12 minut.
Poznámka: Upečené světlé cukroví s důlky posypte moučkovým cukrem a důlky naplňte oblíbeným džemem.
Ted vyválejte další část světlého těsta na plát o výšce 0,3 cm a vykrojte z něj libovolné tvary, které pečte 8–10 minut při 180 °C.
Tip: Cukroví ozdobte střídavě hořkou a bílou čokoládou a posypte cukrářským zdobením dle vlastní fantazie. Inspirovat se můžete postupem níže ve videu.
Nyní vyválejte poslední část světlého těsta na plát o výšce 0,3 cm, z kterého vykrojte kolečka, která vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem. Do středu každého kolečka položte čokoládový bonbon a pokračujte přípravou pusinkové směsi.
Tip: Cukroví můžete vykrojit pomocí sklenice, nemáte-li kulaté vykrajovátko.
V samostatné misce vyšlehejte vaječné bílky se solí do pěny. Za stálého šlehání přidávejte cukr a vytvořte sníh, který aplikujte na kolečka s bonbony na plechu tak, abyste je zcela zakryli. Toto cukroví pečte při 170 °C po dobu 15–20 minut.
Poznámka: Pusinkové cukroví nechte po upečení v pootevřené troubě zcela vychladnout. Rychlá změna teploty by mohla poškodit vzhled cukroví.
Z poslední části čokoládového těsta vytvořte větší rohlíčky, které pečte, 10–12 minut, na 180 °C. Následně je nechte vychladnout a ozdobte je rozpuštěnou bílou čokoládou.
Poznámka: Čokoládou ozdobte také upečená kolečka, pusinky a kakaové cukroví s důlky.
Cukroví z jednoho univerzálního těsta uchovávejte na suchém a tmavém místě, v nádobě bez přístupu vzduchu. Díky tomu vydrží dlouho čerstvé.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: КОПИЛКА КУЛИНАРНЫХ ИДЕЙ