Květákové karbanátky pečené v troubě - postup přípravy
Nemáte-li chuť na maso, připravte si květákové karbanátky, zdravější alternativu k tradičnímu masovému pokrmu. Jsou výživné, zasytí a skvěle chutnají i zastudena.
Základ
K ochucení
Příloha
Na obalení a polití
Květák omyjte a rozdělte na růžičky, které vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Květák vařte 10–12 minut a poté ho sceďte.
Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory, které vařte v osolené vodě 15–20 minut do změknutí.
Tip: Čím menší kousky z brambor vytvoříte, tím rychleji se uvaří.
Uvařený květák rozmačkejte pomocí vidličky a vmíchejte do něj vejce. Jakmile se ingredience propojí, směs rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Do vzniklé květákové kaše vsypte strouhanku, mletou sladkou papriku, pepř, sůl a nastrouhaný tvrdý sýr.
K ingrediencím přidejte nasekanou petrželku a důkladně je zamíchejte. Ze směsi vytvářejte karbanátky o velikosti dlaně, které obalte ve strouhance a vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem.
Květákové karbanátky pokapejte trochou olivového oleje a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut. Mezitím, co se karbanátky pečou, dokončete přípravu bramborové přílohy.
Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte je, společně s máslem a mlékem.
Tip: Karbanátky z květáku servírujte se šťouchanými brambory, které můžete posypat trochou petrželky. Skvěle chutnají i zastudena.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Essen Kochen