Makovky z kynutého těsta se 2 druhy mouky - postup přípravy
Připravte si oblíbené makovky podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem. Rohlíky se skvěle hodí k pomazánkám, ale také jako příloha k hlavnímu jídlu.
Kvásek
Těsto
Na potření a posypání
Nejprve připravte kvásek. Vlažné mléko smíchejte s droždím a cukrem. Jakmile se droždí rozpustí, směs zasypte moukou a nechte kvásek 20 minut reagovat.
Poznámka: Misku přikryjte utěrkou.
Poté připravte těsto. Oba druhy mouky smíchejte se solí a cukrem. Jakmile se ingredience propojí, přidejte k nim vaječný žloutek s rozpuštěným sádlem a kváskem.
Z ingrediencí vypracujte těsto, které zakryjte čistou utěrkou a nechte ho 1 hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto znovu prohněťte a rozdělte ho na 2 stejné kusy.
Z každého kusu těsta vyválejte plát o výšce 0,5 cm, který rozdělte na 6 stejných trojúhelníků. Trojúhelníky zarolujte, zahněte do půlkruhu a vzniklé rohlíky vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem.
Rohlíky přikryjte čistou utěrkou a nechte je kynout dalších 20 minut. Následně je potřete směsí vaječného žloutku a mléka, posypte mákem a pečte je v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 20 minut.
Poznámka: Postup opakujte i s druhou částí těsta. Makovky servírujte s oblíbenou pomazánkou nebo jako přílohu k salátům a hlavním chodům.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem