Křehký pomerančový koláč s jemným krémem - postup přípravy
Pokud patříte k milovníkům osvěžujících chutí, vyzkoušejte tento křehký pomerančový koláč. Obsahuje smetanový krém, který mu dodává jemnou strukturu.
Těsto
Náplň
Krém
Vaječné žloutky vyšlehejte s cukrem, špetkou soli a rozpuštěným máslem do světlé pěny. Přidejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a vytvořte těsto.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Přibližně ⅔ těsta vložte do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem a uhlaďte ho do rovna.
Poznámka: Těstem pokryjte i stěny dortového ráfku.
Těsto vložte na 15–20 minut do lednice a pokračujte s přípravou pomerančové náplně. Oloupané pomeranče nakrájejte na menší kousky, které vložte do rendlíku, kde je rozmixujte.
Vzniklou hmotu smíchejte s pomerančovou šťávou, cukrem a škrobem. Směs vařte 2–3 minuty do zhoustnutí a poté jí pokryjte těsto v dortovém ráfku.
Na závěr připravte krém. Vaječné bílky vyšlehejte s klasickým i vanilkovým cukrem do tuhého sněhu, do kterého opatrně vmíchejte zakysanou smetanu smíchanou se škrobem.
Krém naneste na pomerančovou náplň a posypte ho zbytkem těsta. Křehký pomerančový koláč pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 50–55 minut.
Po vychladnutí dezert servírujte posypaný moučkovým cukrem a nakrájený na kousky.
Tip: Každou porci můžete ozdobit kouskem čerstvého pomeranče.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ellen’s Kitchen

