Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vynikající a snadná čokoládová poleva

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Vynikající a snadná čokoládová poleva - postup přípravy

Kuchyně je hlavně místem pro uvolnění vaší kreativity. Na to ale potřebujete pár univerzálních receptů a znalostí, abyste mohli tvořit to, co zrovna potřebujete. Pokud hledáte nějakou skvělou a zároveň snadnou čokoládovou polevu na dorty, pak jste tady správně. Jeden takový recept jsme pro vás vyhledali – a musíme čestně prohlásit, že je to jedna z nejchutnějších čokoládových polev, které vůbec můžete vytvořit. Je lehce viskózní a dorty se s ní snadno potahují. Navíc je hotová během pár minut.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Připravte si menší kastrůlek a nasypejte do něj cukr a kakao. Obojí dobře promíchejte, přilijte k nim ještě mléko a rozmíchejte tak, aby se kakao v mléce rozmočilo. V této fázi se ale ještě nebude rozpouštět, tak se nelekněte, když vám na povrchu mléka vytvoří podivně vyhlížející „skvrny“.




Postavte kastrůlek na kamna a zapalte pod nimi mírný oheň. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr a kakao v mléce nerozpustí. Postupně přiveďte k varu a přidejte do kastrůlku také odměřených padesát gramů másla.

Stále míchejte tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout. Míchejte dál, až se ze směsi odpaří dostatečné množství vody, abyste získali hladkou, lesklou a viskózní čokoládovou hmotu.

Když máte hotovo, odstavte kastrůlek s polevou z kamen, ještě trochu promíchejte a nechte trochu zchladnout.

Takto připravenou polevou můžete ozdobit libovolný dort celoplošným potahem, případně dezert jen tenkými proužky postříkat.

Bílá čokoládová poleva

Pokud byste rádi svůj dort neměli hnědý, ale bílý, pak můžete využít bílou čokoládovou polevu. Postup i suroviny budou prakticky stejné, jako je uvedeno výše u tmavé polevy, jen kakaový prášek nahradíte drcenou bílou čokoládou, kterou přidáte do mléka až ve chvíli, kdy se bude vařit. Zbytek už je pak opět stejný.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů