Lžičkový ořechový dort se žloutkovým krémem - postup přípravy
Tento recept ocení všichni milovníci snadné přípravy dezertů i začínající kuchaři. Lžičkový ořechový dort je jemný, nadýchaný a plný lahodného krému a čokolády.
Těsto
Krém
Poleva
Vaječné bílky vyšlehejte do pěny, do které postupně přidávejte cukr. Jakmile vznikne tuhý sníh, vmíchejte do něj mouku se směsí citronové šťávy a jedlé sody.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Do směsi vmíchejte mleté ořechy, těsto vložte do dortového ráfku, pokrytého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40–50 minut.
Upečené těsto horizontálně rozkrojte na tři části, které nechte vychladnout. Jednu z nich poté vložte do dortového ráfku a pokračujte s přípravou krému.
Změklé máslo šlehejte 1–2 minuty, dokud nezíská nadýchanou strukturu. Ve vodní lázni zahřejte vaječné žloutky s moučkovým cukrem. Jakmile začne směs houstnout, odstavte ji z tepla.
Žloutkovou směs vešlehejte do másla a přidejte do ní také vanilkový extrakt. Polovinou množství krému potřete první část korpusu a zakryjte ji druhým korpusem.
Postup opakujte, dokud budete mít ingredience. Vrstvení zakončete korpusem, který ozdobte čokoládovou polevou.
Tip: Čokoládu rozpustíte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě během 2 minut.
Lžičkový ořechový dort vložte minimálně na 30 minut do lednice a poté ho servírujte nakrájený na kousky.
Tip: Dezert získá nejlepší strukturu, pokud ho necháte v lednici přes noc.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Smaczny.tv

