Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slavný banánový dort s karamelem, který pobláznil svět

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Slavný banánový dort s karamelem, který pobláznil svět - postup přípravy

Tento snadný dort je jednodušší než obyčejná bábovka. Na rozdíl od ní ale disponuje jednou velkou výhodou, a tou je karamel. Všechno s karamelem je prostě lepší. A aby toho nebylo málo, v tom karamelu se koupou pečené banány. A to už je pořádná porce slastné chuti, kterou jen tak žádný jiný dort nenapodobí. Vyzkoušejte si tento hit a poznejte sami, v čem je jeho kouzlo.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Na pánev nasypejte 80 gramů cukru a na středním ohni ho nechte úplně rozpustit a zkaramelizovat. Pak k němu do pánve přidejte 30 gramů másla a jakmile se začne rozpouštět, vmíchávejte ho postupně do rozpuštěného cukru. Připravte si kulatou dortovou formu, jejíž dno vyložte pečicím papírem, a vlijte do ní karamelovou směs s máslem. Oloupejte dva banány, odstraňte z nich případně špičky a rozřízněte je podélně na poloviny. Dvě poloviny položte po obvodu misky na karamelovou vrstvu a zbylé dvě půlky rozlámejte tak, abyste z nich byli schopni vyskládat i zbytek souvislé vrstvy na dně dortové formy.

2. KROK

Do misky vyklepněte jedno vajíčko a zasypejte ho zbylými 40 gramy cukru. Přidejte také vanilkový cukr a špetku soli a metličkou vše vyšlehejte dohladka. Přilijte 50 mililitrů slunečnicového oleje a pokračujte ve šlehání, dokud se vajíčka s olejem nespojí. Pak přidejte mléko a opět ho do směsi důkladně zapracujte. Nakonec obsah misky zasypejte přes jemné sítko hladkou pšeničnou moukou s práškem do pečiva a zadělejte husté, polotekuté těsto.

3. KROK

Hotovým těstem přelijte banány a karamel v dortové formě a stěrkou ho rozprostřete do rovnoměrné vrstvy po celé ploše formy tak, aby byly všechny banány pečlivě zakryté těstem. Nyní vložte formu s těstem do plechu na pečení s vyššími bočnicemi a vlijte do něj vroucí vodu tak, aby dosahovala asi do poloviny celkové výšky pekáčku. Takto dort vložte do trouby, kterou jste nechali předehřát na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu 25 minut.

4. KROK

Po dopečení vypněte troubu, ale dort nechte stále uvnitř. Jen mírně pootevřete dvířka, která založte vařečkou a nechte takto velmi zvolna vychladnout na pokojovou teplotu. Zchladlý dort pak vyjměte z trouby, otočte ho na talíř, povolte dortový kroužek a opatrně sejměte i dno, které spočívá na vrchní straně dortu. Opatrně sloupněte pečicí papír, abyste příliš nenarušili karamelovou vrstvu a užijte si ten nádherný pohled na spečené banány s karamelem. Nakonec dort naporcujte a podávejte s voňavým čajem nebo kávou. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů