Mátový sirup s citronem jen ze 4 ingrediencí - postup přípravy
Až budete příště chystat čaj, limonádu nebo nějaký dezert, můžete do něj přidat mátový sirup s citronem. Pochoutce dodáte osvěžující nádech a velmi originální chuť.
Mátový sirup s citronem patří k těm domácím pokladům, které v létě dokážou nahradit drahé limonády z obchodu a zároveň provoní celou kuchyni. Kombinace svěží máty a jemně nakyslého citronu vytváří chuť, která osvěží v horkých dnech, ale stejně dobře se hodí i v zimě do hrnku čaje. Sirup je jednoduchý na přípravu a obejde se bez složitých surovin – stačí jen voda, cukr, citron a svazek čerstvé máty, kterou většina lidí má na zahrádce nebo na balkoně v květináči. Jeho kouzlo spočívá v tom, že se dá využít na spoustu způsobů. Limonáda s pár kostkami ledu je klasikou, ale sirup se skvěle hodí i na ochucení domácí zmrzliny, k ovocným salátům nebo třeba k vylepšení letních koktejlů. Pokud ho zavaříte do čistých sklenic, vydrží vám bez problémů několik týdnů, a tak je vždy po ruce, kdykoli dostanete chuť na něco lehce sladkého a osvěžujícího.
Ingredience
Stonky máty nasekejte na menší části, které vložte do hrnce, kde je zalijte vodou. Tu přiveďte k varu, hrnec zakryjte poklicí a mátu vařte 5 minut.
Poté nechte obsah hrnce zcela vychladnout a sceďte ho. Výluh vlijte do jiného hrnce, smíchejte ho s cukrem a vařte 1–2 minuty, dokud se cukr nerozpustí.
Poznámka: Z vychladlých listů máty vymačkejte maximum šťávy.
Do vroucího výluhu vmíchejte citronovou šťávu, tekutinu vařte ještě minutu a poté ji vlijte do sterilizovaných sklenic, které uzavřete víčky.
Poznámka: Sterilizace nádobí zmírní riziko znehodnocení sirupu bakteriemi.
Mátový sirup s citronem ve sklenicích nechte volně vychladnout dnem vzhůru
Tip: Sirup se hodí do čaje, limonád nebo k přípravě různých dezertů.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Dieta Rozdzielna

