Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Osvěžující mátový likér

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Osvěžující mátový likér - postup přípravy

Neholdujete příliš tvrdému alkoholu typu slivovice, hruškovice anebo čistá vodka? Pak vsaďte na jemný a osvěžující mátový likér. Ten potěší zejména něžné pohlaví, není totiž nijak zvlášť silný. Přípravu zvládne i začátečník.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si mátové lístky důkladně operete ve vodě. Pak je navrstvěte do čisté sklenice a přelijte půl litrem vodky. Nádobu pečlivě uzavřete a dejte macerovat na několik dní do tmavého a chladného místa. Ideální doba je tak týden až čtrnáct dní. Průběžně listy promíchávejte.




Dokončování domácího mátového likéru a jeho skladování

Až uplyne potřebná doba macerování máty ve vodce, pusťte se do dokončování likéru. V menším hrnci si zahřejte vodu a rozpusťte v ní krupicový cukr. Až budete mít cukrovou směs homogenní, vylijte do ní přes sítko macerát z vodky a čerstvé máty.

Lístky by se do tekutiny neměly dostat. Nakonec jen mírně prohřejte, likér odstavte a po zchladnutí přeneste do uzavíratelné lahve. Uchovávejte v lednici do další konzumace.

Tip na závěr: Připravte si osvěžující citronový likér

Když už jsme u těch svěžích likérů, můžete se nechat inspirovat i tím citronovým. Je skutečně skvostný. Potřebujete tyto suroviny:

  • velké citrony (chemicky neošetřené): 6 ks
  • voda: ½ l
  • krupicový cukr: ¼ kg
  • vodka: cca 280 ml
  • vanilkový lusk: ½ ks
  • slivovice (nebo jiná oblíbená pálenka): 300 ml

Začněte obdobně jako v předešlém případě. Tedy omyjte citrony, oloupejte jejich kůru a tu naložte do sklenice s vodkou. Nechte macerovat 7 až 14 dní na temném místě a občas promíchejte. Poté přecezený macerát zakomponujte do vody svařené s cukrem a se zrníčky vanilkového lusku. Nakonec ještě vlijte oblíbenou pálenku a likér s příchutí citronu je hotov. Uchovávejte v uzavíratelné lahvi na chladném místě.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů