Vídeňská roštěná s praženou cibulkou a rýží - postup přípravy
Vídeňská roštěná je klasika, která vás nadchne křehkým, šťavnatým masem a bohatou chutí omáčky. Recept ocení všichni milovníci poctivé domácí kuchyně.
Maso
Příloha
Pražená cibulka
Zdobení
Hovězí roštěnou nakrájejte na tři plátky, z nichž každý by měl mít přibližně 200 gramů. Plátky masa jemně naklepejte a obalte v hladké mouce.
Tip: Maso naklepávejte přes potravinovou fólii, která zmírní riziko porušení struktury masa a zabrání odstřikování šťávy do okolí.
Maso ochuťte solí a pepřem z obou stran a vložte do pánve s rozpuštěným sádlem, kde ho smažte 4–5 minut z každé strany, dokud se nezatáhne.
Poznámka: K přípravě zvolte pánev, vhodnou k pečení v troubě.
Maso z pánve vyjměte a na výpeku smažte nadrobno nakrájenou cibuli 2–3 minuty. Přidejte prolisovaný česnek, bobkové listy, kmín, trochu pepře a mletou sladkou papriku.
Směs důkladně zamíchejte, smažte 1 minutu a zalijte ji 500 ml vývaru.
Poznámka: Pro tento recept je nejvhodnější hovězí vývar, ale můžete použít i jiný, který máte k dispozici.
Do pánve vraťte maso, zalijte ho zbytkem vývaru, pánev zakryjte alobalem a pokrm pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 60–90 minut.
Mezitím, co se maso peče, připravte přílohu. Do hrnce vsypte rýži, kterou minutu restujte a poté ji zalijte vodou, kterou osolte. Přidejte olej a rýži vařte 15 minut bez pokličky.
Následně rýži zakryjte pokličkou, minutu ji povařte, odstavte ji z tepla a nechte odpočívat 30–40 minut. Na závěr připravte praženou cibulku.
Kolečka cibule obalte v mouce a smažte je v rozpáleném oleji 4 minuty, dozlatova. Poté je vyjměte a položte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk. Nakonec dokončete omáčku.
Upečené maso z pánve vyjměte, omáčku přeceďte do hrnce a vařte ji přibližně 10 minut, dokud se nezredukuje do Vámi požadované hustoty.
Vídeňskou roštěnou servírujte společně s omáčkou, rýží a praženou cibulkou.
Tip: Rýži můžete ozdobit nasekanou petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Viktor Nagy


