Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vídeňská roštěná s praženou cibulkou a rýží

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 115 minut

Vídeňská roštěná s praženou cibulkou a rýží - postup přípravy

Vídeňská roštěná je klasika, která vás nadchne křehkým, šťavnatým masem a bohatou chutí omáčky. Recept ocení všichni milovníci poctivé domácí kuchyně.

Ingredience pro:
3 porce
+ -

Maso

Příloha

Pražená cibulka

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Hovězí roštěnou nakrájejte na tři plátky, z nichž každý by měl mít přibližně 200 gramů. Plátky masa jemně naklepejte a obalte v hladké mouce.  

2. KROK

Tip: Maso naklepávejte přes potravinovou fólii, která zmírní riziko porušení struktury masa a zabrání odstřikování šťávy do okolí. 

3. KROK

Maso ochuťte solí a pepřem z obou stran a vložte do pánve s rozpuštěným sádlem, kde ho smažte 4–5 minut z každé strany, dokud se nezatáhne. 

Poznámka: K přípravě zvolte pánev, vhodnou k pečení v troubě.

4. KROK

Maso z pánve vyjměte a na výpeku smažte nadrobno nakrájenou cibuli 2–3 minuty. Přidejte prolisovaný česnek, bobkové listy, kmín, trochu pepře a mletou sladkou papriku.  

5. KROK

Směs důkladně zamíchejte, smažte 1 minutu a zalijte ji 500 ml vývaru. 

Poznámka: Pro tento recept je nejvhodnější hovězí vývar, ale můžete použít i jiný, který máte k dispozici.

6. KROK

Do pánve vraťte maso, zalijte ho zbytkem vývaru, pánev zakryjte alobalem a pokrm pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 60–90 minut. 

7. KROK

Mezitím, co se maso peče, připravte přílohu. Do hrnce vsypte rýži, kterou minutu restujte a  poté ji zalijte vodou, kterou osolte. Přidejte olej a rýži vařte 15 minut bez pokličky. 

8. KROK

Následně rýži zakryjte pokličkou, minutu ji povařte, odstavte ji z tepla a nechte odpočívat 30–40 minut. Na závěr připravte praženou cibulku. 

9. KROK

Kolečka cibule obalte v mouce a smažte je v rozpáleném oleji 4 minuty, dozlatova. Poté je vyjměte a položte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk. Nakonec dokončete omáčku. 

10. KROK

Upečené maso z pánve vyjměte, omáčku přeceďte do hrnce a vařte ji přibližně 10 minut, dokud se nezredukuje do Vámi požadované hustoty.

11. KROK

Vídeňskou roštěnou servírujte společně s omáčkou, rýží a praženou cibulkou. 

Tip: Rýži můžete ozdobit nasekanou petrželkou.  

12. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

13. KROK

Videopostup krok za krokem

14. KROK

Zdroj receptu: Viktor Nagy

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů