Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečené kuře se zelím

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Pečené kuře se zelím - postup přípravy

Pečení v troubě je skvělou možností, jak připravovat pokrmy. Velkou výhodou je to, že se nemusíte vaření příliš věnovat, stačí jen jídlo nachystat a trouba už udělá svou práci bez vaší pomoci. Navíc to má i další výhodu – pokrmy připravované v troubě jsou obvykle dietnější. Zkuste tedy tento recept z jednoho pekáče, díky kterému zároveň připravíte maso i přílohu. Recept na kuře v troubě se zelím se stane vaším oblíbeným.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nakrájejte zelí na několik centimetrů silné plátky a rozložte je na plech. Na zeleninový polštář dejte kuřecí stehna a řádně je osolte a opepřete. Pokud chcete nechat vyniknout chuť masa a zelí, nemusíte přidávat už žádné jiné koření. Jestliže ale preferujete výraznější chutě, nebojte se přidat i další druhy koření. Můžete zkusit třeba papriku, kmín nebo různé bylinky dle vašich preferencí.




Dále si oloupejte česnek a rozmělněte jej na struhadle. Smíchejte jej s olejem a výslednou směsí pomažte kuřecí stehna. Získají další chuťový rozměr a také vytvoří nádherně křupavou kůrčičku.

Kuře dejte do trouby a pečte jej přibližně 45 minut na 180 stupňů. Během této doby kontrolujte, zda se kuře nebo zelí nepřipaluje. Pokud uvidíte, že v pekáči chybí voda, dolejte trochu. Vypečenou šťávou zároveň můžete přelívat kuřecí stehna, aby se krásně dozlatova upekla.

Zelí se na tuku velmi dobře propeče a získá příjemnou chuť po kuřeti. Zelí je možné použít jako samostatnou přílohu, nebo si můžete ke kuřeti uvařit brambory nebo udělat třeba domácí knedlík či noky. Záleží jen na vás a vašich chutích.

Skvělé je, že tento recept dobře funguje i se zelím červeným nebo se zelím nakládaným. Taktéž můžete zelí nahradit kapustou. Je vždy dobré vařit ze sezónních surovin. Tak zajistíte, že bude váš jídelníček rozmanitý a vyvážený.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů