Hrníčková jahodová bublanina - postup přípravy
Jahodová bublanina je česká klasika. Je tak snadná, že ji zvládne i naprostý začátečník, chutná i náročné návštěvě a zároveň ji připravíte z těch nejzákladnějších a nejdostupnějších surovin. A pokud nakonec neseženete jahody, můžete použít jakékoliv ovoce vám přijde pod ruku. Vyzkoušejte ji třeba s kompotovaným ananasem a banány. Je to velmi neotřelé a zajímavé. Dnes si ale ukážeme základní recept s jahodami. Pokud vás honí mlsná a spižírna téměř zeje prázdnotou, nenajdete lepší recept, než je tento. A navíc u něj nepotřebujete váhu!
Ingredience
Nejprve si předehřejte troubu a 180 stupňů Celsia a připravte si plech na pečení, který vyložte pečicím papírem, anebo jej vymažte tukem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou.
Do hluboké mísy vyklepněte tři vajíčka, přidejte cukr a nejlépe elektrickým šlehačem vysokou rychlostí vyšlehejte do bílé pěny.
Ve vedlejší misce si smíchejte dva hrnky mouky, kypřící prášek do pečiva a špetku soli a všechny ingredience promíchejte tak, aby se řádně smísily.
Nízkou rychlostí šlehače, případně ručně, postupně za stálého míchání zapracujte do našlehaného vajíčka směs suchých ingrediencí a propracujte na hladké těsto. Pokud by se vám v těstě nadělaly hrudky, přizvěte na pomoc ponorný tyčový mixér, který vám od nich hravě pomůže.
Připravené těsto nalijte do plechu na pečení. Jahody důkladně omyjte a očistěte od hrubých nečistot a odstraňte z nich stopky. Rozkrojte je na poloviny a vyskládejte je na povrch připravené bublaniny.
Takto připravený dezert vložte do trouby a dejte péct na zhruba 25 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Zdali je koláč upečený, vyzkoušejte zapíchnutým párátkem. Pokud zůstane suché a nelepivé, můžete bublaninu vytáhnout z trouby a nechat zchladnout. Nakonec její povrch posypejte moučkovým cukrem a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.