Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové kuličky se sýrem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Bramborové kuličky se sýrem - postup přípravy

I z něčeho tak obyčejného a běžného jako jsou brambory, se dá udělat báječné jídlo, které si zamilujete. Pro jeho jednoduchost, ale i chuť, stejně jako proto, jak vás dokáže zasytit. Aby se vše povedlo, jak mělo, je tu náš recept, se kterým zvládne přípravu klidně i začátečník.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory je třeba uvařit

Jako první se musíte pustit do přípravy brambory. Ty se v případě těchto kuliček nepoužívají syrové, ale užívají se vařené. Proto je musíte nejprve uvařit. Vyberte ty, které jsou podobně velké, důkladně je omyjte a potom je dejte se slupkou, celé, do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte asi 20 – 30 minut, podle velikosti brambor, dokud nebudou měkké. Potom počkejte, až vystydnou a oloupejte je.




Připravte si těsto

Jsou brambory chladné a oloupané? Tak se můžete pustit do přípravy těsta. Jako první je třeba brambory nastrouhat a potom je dát do mísy, kam k nim přidáte všechny ostatní ingredience, kromě sýra. Vznikne vám základ pro těsto, které začnete důkladně míchat. Na závěr ještě ochutnejte a v případě potřeby dochuťte podle potřeby.

Připravte si kuličky

Z těsta nyní můžete začít vytvářet jednotlivé kuličky, jejichž velikost by měla být o něco větší, než jsou běžné krokety. Kuličky pokládejte jednu vedle druhé na plech vyložený pečicím papírem. Když je všechno těsto zpracované, tak můžete vzít strouhaný sýr a kuličky už jenom rovnoměrně posypat, všechny přípravné práce jsou v danou chvíli hotové.

Pečte v troubě

Troubu si předehřejte na teplotu 180 stupňů. Když jí dosáhne, bramborové kuličky se sýrem do ní vložte. Doba pečení je asi 20 minut, během kterých by se měl sýr rozpustit a lehce zhnědnout. Potom můžete plech vyndat a bramborové kuličky jíst jenom tak, třeba s dipem, nebo je použít jako zajímavou přílohu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů