Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené kefírové placky se sýrem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Smažené kefírové placky se sýrem - postup přípravy

Dnes pro vás máme další recept na smažené placky, kterými můžete ozvláštnit své ranní vstávání. Jsou založené na kefírovém těstě a plné sýra a zelených bylinek. Tato pochoutka s podmanivou vůní si po prvním ochutnání získá vaše srdce a vy i vaše rodina se k ní rádi budete opakovaně vracet. Milým bonusem navíc je, že tyhle skvělé placky připravíte z velmi dostupných surovin a přípravu nemůže pokazit ani kuchařský začátečník.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Než začnete s přípravou, vyndejte si s předstihem všechny přísady z lednice, aby se zahřály na pokojovou teplotu.




Připravte si hlubší misku, rozklepněte do ní dvě vajíčka a rozšlehejte je metličkou. Přilijte do misky kefír a znovu promíchejte.

Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a zelené bylinky omyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovou utěrkou a ostrým nožem je nasekejte najemno. Sýr i bylinky pak přisypejte ho do misky s těstem.

V samostatné misce smíchejte hladkou mouku se solí a s práškem do pečiva nebo jedlou sodou. Dobře obě přísady vzájemně promíchejte a za stálého míchání je přisypejte do těsta. Nakonec přidejte dvě lžíce oleje, znovu dobře zamíchejte a nechte těsto 5 až 10 minut odpočívat.

Vezměte 70 gramů sýra podle své chuti, například Leerdammer, cheddar, mozzarellu nebo jejich kombinaci a nastrouhejte je na jemném struhadle.

Na kamna postavte pánev s  trochou másla a zahřejte ji, až se máslo rozpustí a zahřeje. Na zahřátou pánev pak nalijte jednu naběračku těsta a rozprostřete jej po celé ploše pánve. Povrch placky posypejte sýrem a opékejte pod pokličkou na mírném ohni asi 2 až 3 minuty. Poté placku otočte a pečte tentokrát bez pokličky další 1,5 až 2 minuty. Sejměte upečenou placku z pánve, přidejte další kousek másla a pečte další placky.

Podávejte ještě čerstvé, když je sýr křupavý a voňavý.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů