Strouhaný koláč s marmeládou - postup přípravy
Jeden z nejjednodušších dezertů se stal zároveň jedním z nejpopulárnějších. Možná je právě jeho snadnost a nenáročnost na ingredience jedním z důvodů, proč si získal srdce milionů lidí. Vedle toho je ale jeho hlavní předností chuť, která je naprosto nezaměnitelná a jemná. Tradičně se tahle dobrota vyrábí s rybízovým džemem, nicméně s jakoukoliv ovocnou náplní bude chutnat stejně skvěle.
Ingredience
Návod na přípravu:
Připravte drobivé těsto na dort. V malém kastrůlku rozpusťte máslo. Mezitím v misce smíchejte mouku a prášek do pečiva. Rozpuštěné máslo nalijte do jiné hluboké mísy, přidejte k němu cukr, dvě vajíčka a vanilkovou esenci.
Postupně přidávejte moučnou směs a zadělejte těsto. To pak rozdělte na dvě části v poměru 1:2. Tu menší dejte asi na hodinu do mrazáku zmrznout. Druhou část rozválejte na pomoučněném válu na požadovanou velikost a vložte do kulaté dortové formy vymazané máslem tak, aby vytvořilo jakousi těstovou mističku. Těsto pak vymažte vrstvou džemu o výšce asi 1 centimetr.
Druhou část těsta vyjměte z mrazáku a na hrubém struhadle ho nastrouhejte. Strouhaným těstem pak posypejte vrstvu ovocné zavařeniny rovnoměrně po celém jejím povrchu.
Zapněte si troubu, aby se předehřála na 200 stupňů Celsia a vložte do ní formu s dortem péct na 25 minut.
Když těsto krásně zrůžoví, můžete dobrotu vyjmout z trouby. Nechejte ho vychladnout a opatrně vyjměte z formy. Podávejte dobrotu zasypanou moučkovým cukrem, případně dozdobenou šlehačkou.
Tip: Namísto marmelády můžete stejně dobře použít rozvařené čerstvé či mražené ovoce, které můžete různě ochutit třeba medem nebo skořicí. Velmi dobře tento koláč chutná se strouhanými jablky smíchanými s tvarohem či se smetanou.