Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ukrajinské kifliki

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Ukrajinské kifliki - postup přípravy

Proč zůstávat jenom u české kuchyně, když ta světová dokáže nabídnout celou řadu chutných jídel. Za jedním z nich zamíříme směrem na východ a ukážeme si, jak dokonalé mohou být ukrajinské kifliki. Pokud máte rádi příjemná překvapení, zde je recept.

Ingredience pro:
16 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem je jednoduché těsto

Základem na ukrajinské kifliki je těsto. Nejprve si připravte část másla, které nechte povolit při pokojové teplotě. Potom ho vyšlehejte s vaječnými žloutky a s cukrem. K tomu přidejte špetku soli a vytvoříte těsto hladké konzistence.




Těsto dokončete

Když je základ máslového těsta hotovo, přidáváte ostatní věci, nejprve zakysanou smetanu a potom postupně přidáváte také mouku. Těsto je třeba důkladně hníst, aby mělo pevnou, ale zároveň i pružnou konzistenci. Při zpracování by se nemělo lepit. Pokud se lepí, přidejte mouku.

Vyválejte na placku

Nyní budete potřebovat klasický váleček, kterým těsto vyválejte do tenké placky, který bude mít několik milimetrů na výšku. Když máte malou kuchyni, tak si těsto rozdělte. Když jsou placky hotové, dejte je odpočnout na 40 minut do lednice. Zajistěte, aby se na sebe nelepily. Třeba pomocí potravinové folie nebo pečicího papíru.

Připravte si náplň

Těsto na ukrajinské kifliki je hotové a tak se můžete pustit do přípravy náplně. Na tu budete potřebovat nasekané vlašské ořechy a dále vaječné bílky, ze kterých samostatně vyšleháte sníh. Ten poté smícháte s nasekanými ořechy. Nechte chvíli uležet a náplň máte hotovou.

Připravte rohlíčky

Ukrajinské kifliki mají tvar plněných rohlíčků. Z vaší placky vyřezejte trojúhelníky, které pomažte zbytkem rozpuštěného másla a na které vždy naneste trochu náplně. Následně daný tvar zarolujte do podoby menšího rohlíčku. Takto pokračujete do doby, než spotřebujete všechno těsto i náplň.

Upečte v troubě

Hotové rohlíčky by měli zamířit na plech pokrytý pečicím papírem. Ten směřujte do trouby rozehřáté na 180 stupňů, kde budete tuto ukrajinskou pochoutku péct asi 40 minut. Potom vyndáte, necháte vystydnout, posypete moučkovým cukrem a servírujete.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů