Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný domácí kečup bez chemických konzervantů

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Lahodný domácí kečup bez chemických konzervantů - postup přípravy

Kečup je oblíbenou součástí mnoha pokrmů. Mnozí lidé ho milují jako omáčku k bramborovým hranolkům, ale také na pizzu a ke spoustě dalších pokrmů. Víte ale, že se nemusíte spoléhat jen na nabídku obchodů v okolí a vyrobit si chutný a hlavně zdravý kečup z přírodních surovin i ve své vlastní kuchyni? Není to nic obtížného a výsledek stojí za to. Pište si, že až ho ochutnáte, kečup z obchodu už nikdy nebudete chtít.

Ingredience pro:
20 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:

Rajčata umyjte, vložte je do mísy a spařte je vroucí vodou. Tak se uvolní slupka, kterou budete moci snadno oloupat.




Jablka omyjte, oloupejte a odstraňte jadřince a stopky. Oloupejte také cibuli, kterou nasekejte na jemné kostičky.

Připravte si velký hrnec. Rajčata nakrájejte na měsíčky a vhoďte je do hrnce. Přidejte k nim i nasekanou cibuli a na kostičky nakrájená jablka. Suroviny v hrnci promíchejte a posypejte trochou soli, aby pustily šťávu. Postavte je na kamna a bez jakékoliv přidané vody je začněte zahřívat. Rajčata i jablka začnou pouštět šťávu, kterou přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Pomocí ponorného mixéru pak změklou zeleninu rozmixujte na hladké pyré. To dále na mírném ohni a za stálého míchání vařte asi 40 minut.


Směs opatrně ochutnejte a dochuťte ji solí, případně i cukrem, octem a pepřem. Zamíchejte a vařte za stálého míchání dalších 10 minut.

Připravte si čtyři půllitrové sklenice, které jste předem sterilizovali vroucí vodou. Hotový kečup naplňte do sklenic a zavíčkujte.

Poznámka:

Výsledné množství kečupu záleží na tom, jak moc šťavnatá rajčata máte k dispozici. Pro přípravu doporučujeme použít spíše kyselejší jablka a také můžete experimentovat s kořením, případně do kečupu přidat trochu česneku.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů