Lahodný domácí kečup bez chemických konzervantů - postup přípravy
Kečup je oblíbenou součástí mnoha pokrmů. Mnozí lidé ho milují jako omáčku k bramborovým hranolkům, ale také na pizzu a ke spoustě dalších pokrmů. Víte ale, že se nemusíte spoléhat jen na nabídku obchodů v okolí a vyrobit si chutný a hlavně zdravý kečup z přírodních surovin i ve své vlastní kuchyni? Není to nic obtížného a výsledek stojí za to. Pište si, že až ho ochutnáte, kečup z obchodu už nikdy nebudete chtít.
Ingredience
Návod na přípravu:
Rajčata umyjte, vložte je do mísy a spařte je vroucí vodou. Tak se uvolní slupka, kterou budete moci snadno oloupat.
Jablka omyjte, oloupejte a odstraňte jadřince a stopky. Oloupejte také cibuli, kterou nasekejte na jemné kostičky.
Připravte si velký hrnec. Rajčata nakrájejte na měsíčky a vhoďte je do hrnce. Přidejte k nim i nasekanou cibuli a na kostičky nakrájená jablka. Suroviny v hrnci promíchejte a posypejte trochou soli, aby pustily šťávu. Postavte je na kamna a bez jakékoliv přidané vody je začněte zahřívat. Rajčata i jablka začnou pouštět šťávu, kterou přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Pomocí ponorného mixéru pak změklou zeleninu rozmixujte na hladké pyré. To dále na mírném ohni a za stálého míchání vařte asi 40 minut.
Směs opatrně ochutnejte a dochuťte ji solí, případně i cukrem, octem a pepřem. Zamíchejte a vařte za stálého míchání dalších 10 minut.
Připravte si čtyři půllitrové sklenice, které jste předem sterilizovali vroucí vodou. Hotový kečup naplňte do sklenic a zavíčkujte.
Poznámka:
Výsledné množství kečupu záleží na tom, jak moc šťavnatá rajčata máte k dispozici. Pro přípravu doporučujeme použít spíše kyselejší jablka a také můžete experimentovat s kořením, případně do kečupu přidat trochu česneku.