Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rajčatová omáčka na pizzu, těstoviny, zeleninu či k masu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Rajčatová omáčka na pizzu, těstoviny, zeleninu či k masu - postup přípravy

Ať už jako podklad na pizzu, doplněk k těstovinám, anebo omáčka k masu nebo zelenině, dobrý recept na univerzální rajčatovou omáčku se vždycky hodí. Je přitom snadné použít kupovaný kečup z obchodu, ale ani chuť, ani složení není tak úplně ono. Čerstvé suroviny se zkrátka nezapřou a žádný produkt z plastové láhve je nikdy nenahradí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Umyjte rajčata, na povrchu udělejte do slupky každého rajčete zářez ve tvaru křížku a vložte je do hluboké mísy, která odolá vroucí vodě. Přiveďte k varu vodu v hrnci nebo v rychlovarné konvici a nalijte ji na rajčata do mísy. Nechte stát asi 3 až 4 minuty.




Oloupejte dvě cibule a nakrájejte ji na čtvrtky. Sladkou i pálivou papriku zbavte stopek, jadřinců a zbytků semínek a nakrájejte je na středně velké kousky.

Z rajčat slijte horkou vodu a ihned zalijte vodou ledovou. Nechte stát asi 1 minutu a pak opět slijte. Tímto způsobem se uvolní slupka, která půjde snadno sloupnout – což také udělejte a čistou dužninu nakrájejte na čtvrtky, které přidejte do mísy s cibulí a paprikami.

Připravte si mixér a velký hrnec. Po částech odebírejte z mísy zeleninu a každou dávku rozmixujte do hladké kompozice, kterou vlijte do hrnce.

Takto zpracujte veškerou zeleninu, hrnec postavte na kamna a přidejte do směsi 40 až 50 gramů soli, 100 až 130 gramů cukru a 100 gramů olivového oleje. Všechny přísady důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 1 hodinu.

Mezitím očistěte dva stroužky česneku. Prolisujte je do malé misky a zasypejte jej půl lžičkou mletého černého pepře, jednou polévkovou lžící sladké papriky a dvěma lžícemi bylinek. Přilijte 50 mililitrů jablečného octa a všechny přísady promíchejte. Kořenicí směs pak vlijte do hrnce k zeleninové směsi, promíchejte, zakryjte pokličkou a duste dalších 30 minut.

Během této doby omáčka sníží svůj objem, zhoustne a poněkud ztmavne. Také začne nebesky vonět a získá báječnou příchuť všech použitých surovin.

Připravte si zavařovací sklenice, čisté a sterilizované, spolu s víčky. Mělo by vám stačit 8 sklenic o objemu kolem 300 mililitrů. Naplňte do sklenic hotovou omáčku, pevně uzavřete a nechte při pokojové teplotě vychladnout.

Omáčku ve sklenicích skladujte na chladném a tmavém místě, jako je sklep, spíž nebo lednice.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů