Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí jahodový džem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí jahodový džem - postup přípravy

Jahodová sezóna je v plném proudu a všechny jahodové dezerty a moučníky jsou pomalu zase na rok okoukané a nastává nejvhodnější doba na uchování červených plodů na horší časy. Připravte si ten nejjednodušší a zároveň nejchutnější jahodový džem, který bez potíží zvládne i každý začátečník.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Čerstvě nasbírané jahody ponořte do mísy s vodou a důkladně je omyjte. Vložte je do cedníku a ještě jednou je propláchněte proudem studené vody a nakonec je nechte důkladně okapat. Odtrhejte zelené lístky a každou jahodu rozkrájejte na čtvrtiny.

2. KROK

Pokrájené jahody rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu jahod vsypte do hrnce a tyčovým mixérem je rozmixujte dohladka. Přisypejte cukr, promíchejte a nakonec přidejte i druhou polovinu jahod. Tu už nemixujte, ale jen je vmíchejte do oslazeného pyré. Hrnec postavte na sporák a na mírném ohni směs za stálého míchání zahřívejte právě tak dlouho, dokud se nerozpustí veškerý cukr.

3. KROK

Poté zvyšte teplotu na vysokou úroveň a nepřestávejte míchat, dokud směs dostatečně nezhoustne. Během vaření z hladiny odebírejte pěnu, která se začne tvořit, a pokračujte v míchání, dokud pyré nezíská jiskřivě čistou a tmavě rudou barvu. Poté přilijte asi 1 lžíci citronové šťávy a ještě chvíli míchejte.

4. KROK

Zda je džem hotový, vyzkoušejte tak, že kápnete jednu kapku na čistý mělký talířek. Ten postavte kolmo k zemi a pokud džem nebude stékat dolů (respektive jen pozvolna), ale zůstane na místě, máte hotovo. Džem pak naplňte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, uzavřete víčkem a nechte zvolna vychladnout.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů