Staročeské sušenky Mazurka - postup přípravy
Ořechové sušenky jsou jako stvořené pro podzimní dny zalité oranžovým slunečním svitem. Slábnoucí paprsky dodávají ještě zbytky svého tepla, než se svět uloží k zimnímu spánku. Na stromech dozrají ořechy a poskytnou nám tak skvělou surovinu pro naše kulinářské experimenty. Můžeme si vyzkoušet třeba skvělé tradiční sušenky s roztomilým názvem „Mazurka“, který odkazuje na staročeský kraj, kde tento recept, stejně jako stejnojmenný tanec, vznikl. Pojďte si mazurku vyzkoušet i u vás doma.
Ingredience
Návod na přípravu:
Rozinky v cedníku propláchněte a spařte vroucí vodou. Osušte je papírovou utěrkou a dejte na chvilku stranou. Vyloupaná jádra vlašských ořechů rozdrťte válečkem nebo paličkou najemno. Můžete je také rozsekat v mixéru, dejte ale pozor, aby vám z nich nevzniklo máslo.
Do hluboké mísy rozbijte dvě vajíčka a šlehačem je vyšlehejte do světlé pěny. Nevypínejte šlehač, jen ho ztlumte na nejnižší rychlost a postupně přisypávejte k vajíčkům cukr. Šlehejte dál, dokud se cukr nerozpustí a vajíčka nevytvoří hladkou, nadýchanou a bílou pěnu.
Ve vedlejší misce si smíchejte mouku s práškem do pečiva tak, aby se obojí dobře promíchalo. Pak tuto sypkou směs po částech přimíchejte do vaječné pěny a vytvořte jednolité těsto. K němu pak přisypejte nadrcené vlašské ořechy a spařené a změklé rozinky a důkladně je zapracujte do těsta.
Zapněte si troubu, aby se předehřála na 180 stupňů Celsia a plech na pečení vyložte pečicím papírem, který můžete ještě preventivně vymazat máslem. Připravené těsto pak přemístěte na plech a špachtlí ho vyrovnejte po celé jeho ploše tak, aby vytvořilo tenkou vrstvu.
Plech pak vložte do předehřáté trouby a pečte budoucí sušenky asi 20 až 25 minut.
Po dopečení přemístěte upečenou placku z plechu na pracovní plochu a ostrým nožem ji rozporcujte na menší čtverečky. Nechte sušenky vychladnout, vyrovnejte je na talíř a podávejte s šálkem voňavého čaje.