Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Desetiminutový jablečný koláč ze základních surovin

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Desetiminutový jablečný koláč ze základních surovin - postup přípravy

Podzim je v plném proudu, jablka získávají tu správnou šťavnatou a sladkou příchuť, a to je ideální čas pro pečení dokonalých jablečných moučníků. Pokud máte přebytek jablek či chuť na něco dobrého, zato ale nemáte mnoho času nebo chuti trávit svůj život za plotnou, máme pro vás superrychlý recept na jablkový koláč, který zvládnete připravit za pár minut, a to i když jste zrovna v pečení začátečníci.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do misky vyklepněte tři vajíčka a elektrickým šlehačem je několik minut šlehejte, dokud nezačnou nabývat na objemu a vytvoří napěněnou konzistenci. V průběhu šlehání přidejte k vajíčkům také cukr a pokračujte v míchání, dokud se všechen nerozpustí. Přes jemné sítko k našlehaným vajíčkům prosejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a špetkou soli a pokračujte ve šlehání, dokud ji úplně nezapracujete do těsta. Přilijte 100 gramů rozpuštěného másla a znovu prošlehejte.

2. KROK

Připravte si tři jablka, oloupejte z nich slupku, rozkrojte je na poloviny a ty rozkrájejte na tři velké díly tak, abyste vykrojili jadřinec uprostřed. Třetiny pak rozkrájejte na větší kostky. Dno kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem a vsypte do ní pokrájená jablka, která zasypejte cukrem a dobře promíchejte.

3. KROK

Posypejte jablka podle chuti mletou skořicí a zalijte je připraveným těstem, které stěrkou rozetřete rovnoměrně po celé ploše jablkové vrstvy. Poté formou několikrát zatřeste a klepněte o pracovní desku, aby se těsto usadilo i do prostoru mezi jablky a nevznikly tak v koláči mezery.

4. KROK

Formu s těstem pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ho asi 35 minut, dokud jeho povrch nezezlátne. Zapíchnutou špejlí vyzkoušejte, jestli je koláč dobře propečený skrz naskrz. Jestliže ano, příborovým nožem opatrně oddělte obvod koláče od bočnic formy a koláč opatrně vyklopte vzhůru nohama na talíř. Takto ho přeneste zpátky na plochou část dortové formy a vložte ho na 3 minuty zpátky do trouby, aby zezlátla i vrchní strana. Pak už jen koláč nakrájejte na trojúhelníkové dílky a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů