Zapečené brambory s česnekovým máslem a parmazánem - postup přípravy
Zapečené brambory se sýrem. Sliny se sbíhají už jen při tom pomyšlení. Tahle dobrota je na výrobu sice velmi jednoduchá, o to skvělejší je ale výsledek. Jsou křupavé, vláčné, ochucené česnekem a bylinkami a zjemněné máslem a voňavým sýrem. Jejich výroba přitom nezabere skoro žádný čas ani úsilí. Prostě další geniální dobrota.
Ingredience
Návod na přípravu:
Brambory očistěte, ale neloupejte. Naskládejte je do kastrůlku s osolenou vodou a vařte, dokud nejsou lehce měkké, ale ještě ne úplně hotové. Poté vodu slijte a nechte brambory lehce zchladnout.
Mezitím si připravte česnekové máslo se sýrem.
Změklé máslo vložte do misky a prolisujte k němu tři oloupané a očištěné stroužky česneku. Důkladně promíchejte. Parmazán nastrouhejte na jemném struhadle, petrželku omyjte pod tekoucí vodou, osušte a ostrým nožem ji nasekejte najemno.
Obojí přidejte do misky s česnekovým máslem. Přidejte ještě podle chuti sůl a pepř a jednu lžíci zakysané smetany. Všechny přísady velmi dobře promíchejte.
Zapněte si troubu na 250 stupňů Celsia a připravte si plech vymazaný máslem nebo rostlinným olejem. Uvařené brambory opatrně ostrým nožem podélně překrojte tak, abyste získali podlouhlou lodičku. Bramborové lodičky vyskládejte na vymazaný plech a na každou bramboru navrstvěte jednu polévkovou lžíci česnekového másla se sýrem, petrželkou a smetanou. Důkladně směs rozetřete po povrchu brambory.
Takto připravené je vložte do vyhřáté trouby péct na asi 10 až 15 minut. Pár minut před dopečením můžete proces přerušit a posypat povrch brambor ještě trochou sýra a dát dopéct, abyste vytvořili zlatavou sýrovou krustu.
Dobrou chuť.