Barevný pěnový dort - postup přípravy
Dort, který se vám dnes chystáme představit, se vám bude velmi hodit, pokud chystáte nějakou dětskou oslavu, protože jeho pastelové barvy i pěnová náplň obzvláště dětem velice chutná. Ani dospělí však touhle dobrotou nepohrdnou, a to z téhož důvodu. Je to velmi originální a pohledný dezert, kterým si zaručeně vysloužíte obdivné pohledy svých blízkých. Přesto, že na první pohled byste od něho čekali nějakou složitou přípravu, opak je pravdou. Ve skutečnosti je velice snadný a jednoduchý.
Korpus
Barevná pěna
Nejprve připravte korpus. Všechny přísady alespoň hodinu předem vyjměte z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Zapněte troubu předehřát na 200 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Příprava je totiž velmi rychlá.
Připravte si dvě misky. Rozklepněte čtyři vajíčka, přičemž do jedné misky vložte žloutky a do druhé bílky. Bílky pak vyšlehejte elektrickým šlehačem do pevné pěny. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte je do bílé a nadýchané pěnivé konzistence. Do žloutků přidejte mouku a bramborový škrob, zašlehejte a nakonec jemně špachtlí vmíchejte také tuhý sníh z našlehaných bílků.
Získané těsto nalijte do připraveného plechu a dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 10 minut, dokud těsto nezíská zlatavě hnědou barvu. Pak korpus vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout.
Zatímco těsto chladne, připravte si barevnou pěnu. Každý druh želatiny rozpusťte ve vlastní misce s 250 mililitry vroucí vody, dobře rozmíchejte a nechte vychladnout.
Když začne želatina tuhnout, začněte šlehat šlehačkový krém. Do mísy nalijte 200 mililitrů smetany ke šlehání a šlehejte elektrickým šlehačem, dokud nezískáte pevnou šlehačku. Do ní vmíchejte citrónové želé a zamíchejte, aby se obě přísady spojily. Dalších 200 mililitrů smetany vyšlehejte v jiné misce a přidejte k ní jahodovou želatinu a totéž opakujte i se zbytkem smetany a borůvkovým želé.
Když smetanové pěny v miskách začínají tuhnout, vylijte je střídavě lžící na upečený a vychladlý korpus tak, abyste vytvořili různobarevné skvrny. Povrch celého dortu posypejte nastrouhanou čokoládou a vložte do lednice alespoň na 3 až 4 hodiny, aby pěna dokonale ztuhla. Nejlépe bude, když dort v lednici zůstane přes noc.
Pak už jen nakrájejte na porce a s chutí podávejte.