Lehký dort s citrónovým krémem a bílou čokoládou - postup přípravy
Dvěma slovy: Perfektní dezert. To je dobrota, kterou se vám právě chystáme představit. Skládá se jen z několika málo běžně dostupných surovin, na přípravu je nenáročný a výsledek je přitom nekonečně lahodný a božsky voňavý. Řezy s citronovou náplní a krémem z bílé čokolády jsou přímo fantastické. Překvapte své přátele i rodinu a připravte jim tuhle lahůdku. Hodí se pro každou příležitost a nikdy nezklame.
Těsto
Čokoládový krém
Citronový krém
Nejprve připravte těsto. Rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky rozšlehejte šlehačem se lžičkou soli a s cukrem do pevné pěny. Postupně k ní během šlehání přidávejte po jednom žloutky a dobře promíchejte. Nakonec k vaječné směsi přimíchejte mouku, kterou jste předem smíchali s práškem do pečiva, a jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy. Vše důkladně promíchejte, abyste získali jednolité těsto a to vlijte o plechu vyloženého pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C po dobu 25 až 30 minut. Po dopečení vyndejte z trouby a nechte úplně zchladnout.
Mezitím připravte citrónový krém. Cukr nasypejte do kastrůlku a přilijte citronovou šťávu. Položte na kamna a na mírném ohni zahřívejte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Pak přidejte dvě vajíčka, která jste předem dobře rozšlehali a velmi dobře promíchejte. Když krém zhoustne, odstavte ho z ohně a rozpusťte v něm kousek másla.
Pak připravte krém z bílé čokolády. Smetanu opět nalijte do kastrůlku a na mírném ohni přiveďte k varu. Když začne bublat, odstavte z ohně, přidejte nalámanou bílou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Směs nechte 3 hodiny vychladit v lednici a pak elektrickým šlehačem vyšlehejte do hustého a pěnivého krému.
Sestavte dort. Korpus podélně rozkrojte na tři patra. První položte na tác, pomažte ho polovinou citronového krému, na něj přijde polovina čokoládového krému a na něj druhá placka. Pak opět citronový krém, na něj čokoládový a poslední korpus. Hotový dort vložte do lednice na 2 až 3 hodiny a podávejte.