Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasické tiramisu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut

Klasické tiramisu - postup přípravy

Tiramisu je tak populární dezert – že vůbec nikdo netuší, kdy a kde vznikl. Ačkoliv se o něm hovoří jako o tradičním italském receptu, který se dědí z generace na generaci, pravdou je, že před rokem 1970 o něm nikde není ani zmínka. To ale vůbec není podstatné. Zásadní je, že tento dezert je naprosto geniální a lahodný a pozvedne i tu nejuvadlejší lidskou duši. Ostatně, jeho název „tiramisu“ v přeneseném překladu znamená „rozvesel mě“. A to tento dezert opravdu umí. Pojďme si ukázat, jak se vyrábí to pravé a tradiční tiramisu ze 70. let.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Nejprve rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky uchovejte v oddělené misce, kterou postavte do kastrůlku se studenou vodou. Bílky by neměly zteplat. Přidejte k bílkům 2 polévkové lžíce moučkového cukru a elektrickým šlehačem je vyšlehejte střední rychlostí do husté a pevné pěny. Mělo by to trvat kolem 10 až 15 minut šlehání.




V oddělené misce vyšlehejte žloutky až do bílé pěny a přidejte k nim 1 šálek moučkového cukru a vanilkový cukr podle chuti. Do oddělené mísy vyklopte mascarpone a vidličkou či špachtlí jej rozmačkejte tak, abyste získali hladkou a poddajnou hmotu.

Tu pak opatrně přimíchejte do žloutkové pěny a vytvořte hladký krém. Pokračujte v míchání a přimíchejte k němu také našlehaný bílkový sníh. Takto připravený krém vložte do lednice vychladit.

Uvařte hrnek kávy (nejlépe espresso, ale lze použít i přefiltrovanou tureckou, případně rozpustnou kávu). Kávu zchlaďte a podle chuti do ní přidejte trochu likéru amareto.

Připravte si jeden velký tác, anebo několik malých mističek. Na dno rozetřete jednu silnou vrstvu krému. Piškoty namáčejte do kávy s amaretem a vyskládejte je na krém. Piškoty by neměly být kávou úplně nacucané, aby se nezačaly lámat. Proto pracujte rychle. Na piškoty opět navrstvěte krém. Pokud máte nádobu hlubší, můžete přidat ještě jedno patro piškotů.

Povrch dezertu zasypejte prosátým kakaovým práškem a vložte do lednice chladit nejméně na 2 hodiny.

Pak už můžete podávat a užívat si dokonalé chuti klasického tiramisu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů