Slané buchty z bramborového těsta - postup přípravy
Už jste někdy pekli buchty z bramborového těsta? Že nikoliv? Pak je určitě vyzkoušejte podle tohoto receptu. Jsou stejně tak chutné, jako klasické kynuté. Rozplývají se jen na jazyku a plnit je v podstatě můžete, čímkoliv se vám zachce. Protože jsou slané, hodit se do nich bude třeba uzené maso, nebo zelí.
Ingredience
Nejprve si oloupejte brambory, opláchněte je a dejte vařit ve vodě do změknutí. Následně sceďte vodu do mísy a vytvořte mixérem bramborovou kaši. Tu nechte chvíli vychladnout. V další fázi se pusťte do přípravy těsta na buchty. Ve velké míse smíchejte rozdrobené droždí s cukrem, přidejte 250 ml šťávy z vařených brambor, rozpuštěné chlazené máslo, zasypte polohrubou moukou a promíchejte. Také do těsta přidejte bramborovou kaši, strouhaný ovčí sýr a vypracujte hladké měkké a homogenní těsto.
Ze zhotoveného těsta poté tvořte přiměřeně velké buchty a pokládejte je na plech vystlaný pečícím papírem. Těsto potřete rozšlehaným žloutkem, posypejte dle libosti sezamovými semínky a dejte péct do trouby při 180 stupních na 40 minut. Podávejte vychladlé například se sklenicí kefíru, či mlékem. Buchty jsou krásně nadýchané, lahodné a slanost jim dodává zejména ovčí sýr telemea, což je prakticky něco jako balkánský sýr. Tento pokrm je rovněž ideální chuťovka na společenské večery. Přejeme vám dobrou chuť!