Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborový chléb

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 75 minut

Bramborový chléb - postup přípravy

Chléb je celosvětově velice populární a můžete se setkat s mnoha jeho formami. Většina z nich je kvašená, ale existují také nekvašené typy, zejména macesy a pita. Pokud jde o základní druhy kvašených chlebů, jedná se především o chléb žitno-pšeničný, žitný, světlý francouzský, ruský a anglický. I na našem trhu je k dostání řada druhů, od klasických, přes celozrnné nebo vícezrnné, až po chleby s různými speciálními přísadami. Mezi ty může patři například cibule, ale pro někoho možná překvapivě i brambory. Bramborový chléb je velice chutný a jeho příprava je jednoduchá. Pokud vás láká jej vyzkoušet, zde je osvědčený recept.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Hladkou mouku nejprve řádně prosejte a nasypejte ji do dostatečně velké mísy. Uprostřed vytvořte důlek, do něhož vlijte trochu vlažné vody a přidejte droždí, které jste rozemnuli mezi prsty. K droždí se obvykle přidává cukr, ale v tomto receptu ho vynechejte. Obavy mít nemusíte, kvásek vzejde i tak.




Až kvásek vykyne, přidejte k mouce zbylé množství vlažné vody, uvařené brambory, které jste předtím najemno nastrouhali, a také sůl. Těsto není třeba hníst, všechny ingredience stačí jen dobře promíchat. Výsledná konzistence by neměla být příliš tvrdá a těsto by mělo být pružné.

Hotové těsto přikryjte nejlépe utěrkou, uložte je do tepla a nechte je ještě půl hodiny kynout. Před pečením ho ještě pomocí prstů dobře promněte a podle chuti přidejte například semínka nebo kmín.

Formu na pečení chleba vymažte olejem, vložte do ní těsto a před pečením je nechejte ještě nějakou dobu pracovat. Chléb posypejte hrubozrnnou solí a pečte nejprve 15 minut v troubě, kterou jste si předehřáli na 270 °C. Poté teplotu snižte na pouhých 180 °C a chléb zvolna pečte po dobu 60 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů