Listové těsto - postup přípravy
Listové těsto je v naší české kuchyni velmi oblíbené. Dají se z něj tvořit lahodné pokrmy i chuťovky. Mezi ty známé můžeme zařadit například slaný závin se šunkou a sýrem, nebo třeba ten makový. Výborně se listové těsto hodí i k přípravě proslulé svíčkové Wellington. Aby bylo vaše jídlo dokonalé, zkuste si ono těsto vyrobit v několika málo minutách zcela sami. Není na tom nic složitého.
Ingredience
Bonusový recept: Svíčková Wellington
Do mísy si prosejte hladkou mouku a přidejte k ní změklé máslo. Rukama promíchejte. Následně si v jiné menší misce smíchejte vodu, sůl a ocet. Tuto směs v další fázi nalijte do mísy s hladkou moukou a máslem a vypracujte hladké a měkké těsto. To nakonec zabalte do potravinové fólie a nechte asi hodinu chladit. Pak ho lze použít na cokoliv, na co jen budete chtít.
Tip na závěr: Domácí svíčková Wellington
Pokud neznáte lahodnou svíčkovou Wellington, nyní si ji můžete připravit. Tak upotřebíte své právě zadělané listové těsto.
Hovězí svíčkovou (můžete ji nahradit vepřovou panenkou) očistěte, rozdělte na dvě porce o 300 gramech a zprudka ji osmahněte na pánvi s olivovým olejem. Na povrchu by se měla objevit zlatavá kůrka. Poté svíčkovou potřete ze všech stran důkladně dijonskou hořčicí a nechte maso odpočívat.
Mezitím si na pánvi s rozpáleným olivovým olejem osmahněte na kousky pokrájené žampiony, osolte je a opepřete. Nakonec houby rozmixujte a rovnoměrně navrstvěte na rozválené listové těsto (vytvořte 2 pláty). Doprostřed těsta pak položte kousky orestovaného hovězího masa, které obložte parmskou šunkou a v poslední fázi zarolujte.
Nakonec těsto potřete vaječným žloutkem a dejte péct do trouby na 30 minut při 180 stupních Celsia.