Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Žmolenkový koláč s tvarohem

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Žmolenkový koláč s tvarohem - postup přípravy

I přesto, že se internet doslova hemží recepty na různé moderní dezerty, z jejichž nádhery zrak přechází, jsou stále nejlepší klasické staré moučníky, jako je žmolenkový koláč. Upečte si ho podle receptu od paní Jaroslavy Slavíkové a žádný jiný už nikdy nebudete potřebovat.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Ledově vychlazené máslo nakrájejte na kostky, zasypejte ho moučkovým cukrem, práškem do pečiva a polohrubou moukou a rukou rychle propracujte na drobivou až písčitou konzistenci.

2. KROK

Připravte si formu na koláč či na dort, vytřete jí máslem a vysypejte krupicí a na dno vsypte dvě třetiny připravené žmolenky, kterou upěchujte na dno i ke stěnám formy, čímž vytvoříte jakousi drobenkovou mističku. Formu s těstem vložte prozatím do lednice a připravte náplň.

3. KROK

Tvaroh vyklopte do misky, přisypejte moučkový cukr, vanilkový pudink a vyklepněte dvě vajíčka a ručním šlehačem vše vyšlehejte do hladké a homogenní konzistence. Formu s korpusem vyndejte z lednice, vlijte do něj tvarohovou náplň.

4. KROK

Na tvarohovou vrstvu koláče vyrovnejte kousky ovoce. Povrch koláče posypejte zbylou třetinou žmolenky a vložte koláč do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C péct po dobu kolem 45 minut. Dopečený koláč nechte zchladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů