Croissanty s ovocnou náplní - postup přípravy
Croissanty neboli rohlíčky jsou oblíbeným druhem sladkého pečiva, který, ač pochází z Francie, zabydlel se ve všech koutech světa. Je to velmi variabilní pečivo, které lze připravit z nejrůznějších druhů těst i náplní a výsledek pokaždé originální a chutný. Existuje spousta více či méně složitých receptů. Ten, který vám dnes přinášíme my, se řadí k těm nejsnazším a zároveň nejrychlejším, na které můžete narazit. To ale neznamená, že by byl výsledek o to horší. Ba právě naopak.
Ingredience
Před započetím výroby vyndejte všechny přísady z lednice a nechte je alespoň půl hodiny při pokojové teplotě stát. Máslo změkne a bude se s ním lépe pracovat a suroviny se pak v těstě lépe propojí.
Do hluboké misky vložte změklé máslo a přisypejte k němu cukr. Elektrickým šlehačem obojí vyšlehejte do hladké konzistence. Pak přidejte dvě polévkové lžíce zakysané smetany, prášek do pečiva a vyklepněte dvě vajíčka. Opět šlehejte dohladka a nakonec přidejte vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci. Za stálého míchání pak do hmoty přisypávejte prosátou hladkou mouku a uhněťte měkké a nelepivé těsto. To zabalte do fólie a vložte ho na 15 až 30 minut do lednice odpočinout.
Odleželé těsto vyndejte z lednice a válečkem ho rozválejte na tenký kulatý plát. Kráječem na pizzu či ostrým nožem plát rozkrájejte na trojúhelníky. K základně každého trojúhelníku navrstvěte trochu oblíbeného ovocného džemu a těsto zatočte do tvaru rohlíku od základny až ke špičce.
Zapněte troubu předehřát na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Na ten pak vyskládejte hotové zatočené rohlíčky v mírných rozestupech a vložte do trouby péct po dobu 25 minut. Po dopečení vyndejte croissanty z trouby, zasypejte je moučkovým cukrem a vraťte zpět dopéct dalších 5 minut.
Dobrou chuť.