Křehké houstičky - postup přípravy
Kdo by si rád po ránu nezakousl chutnou a křehkou domácí houstičku? Jenže běhat každé ráno do pekařství? To se asi nikomu nechce. Co takhle připravit si houstičky doma? Že je to hodně práce? Ale vůbec ne, budete překvapeni, jak snadno to jde.
Ingredience
Do hrnce si nalijte mléko, zahřejte jej tak, aby se v něm snadno rozpustil cukr. Poté mléko odstavte z plamene a přidejte do něj sušené droždí. Směs důkladně promíchejte a dejte stát bokem, aby droždí mohlo začít pracovat.
Mouku mezitím prosejte do misky a smíchejte ji se solí. Jedno vejce rozšlehejte a přidejte jej k mléku a droždí. Vše důkladně promíchejte a opět nechte chvíli odstát. V misce si připravte důlek, do kterého můžete poté připravenou tekutou směs nalít. Začněte těsto propracovávat, nejprve vidličkou nebo vařečkou, poté přejděte k ruční práci. Těsto je třeba dobře prohníst, aby se do něj dostalo dostatek vzduchu a výsledné houstičky byly krásně nadýchané a křehké.
Jakmile máte těsto již částečně propracované, přilijte do těsta také rozpuštěné máslo. Pokračujte dále ve zpracování těsta. Pokud máte doma robota, můžete jej povolat na pomoc. Nastavte jej na program hnětení a nechte jej pracovat za vás. Zkontrolujte, že se míchá všechno těsto a nikde neulpívají zbytky.
Prohnětené těsto odložte do mísy, zakryjte jej utěrkou a nechte jej bokem nakynout. Poté již nakynuté těsto rozdělte na dvacet stejných částí. Připravte si z nich malé bochánky a do středu každého dejte malou kostičku tvrdého sýra.
Hotové housky dávejte na plech, poté je opět překryjte utěrkou a nechte ještě chvíli nakynout. Troubu si mezitím předehřejte.
Houstičky před pečením potřete rozšlehaným vejcem a můžete je posypat hrubou solí nebo semínky. Pečte na 200 stupňů po dobu asi dvaceti minut.
Dobrou chuť.