Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jogurtové placky z pánve s máslem a bylinkami podle orientálního receptu

1,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Jogurtové placky z pánve s máslem a bylinkami podle orientálního receptu - postup přípravy

Orient je domovem spousty skvělých receptů. Mezi nimi vynikají nejrůznější chlebové placky připravené na suché rozpálené plotně. Každý z těchto receptů vyniká trochu jinými ingrediencemi a jiným výsledným vyzněním. Ten, který vám přinášíme dnes, je založený na bílém jogurtu. Vznikne tak delikátní a chuťově výrazné pečivo, které se hodí jako příloha k mnoha pokrmům, ale zachutná vám i jen tak samotné. Je tak snadné, že vám jeho příprava nezabere ani půl hodiny práce, proto ho bez obav vyzkoušejte. Uvidíte, že se u vás doma hravě zabydlí.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy vyklopte bílý jogurt a zalijte ho sklenicí vody. Přisypejte jednu čajovou lžičku soli a metličkou vše promíchejte do hladké a jednolité konzistence. Přisypejte do směsi mouku a prášek do pečiva a lžící či lépe ručně začněte míchat a zpracovávat těsto. To by mělo být homogenní a mírně lepkavé, ale nemělo by ulpívat na stěnách mísy či na vašich rukou.

2. KROK

Na těsto nalijte jednu čajovou lžičku rostlinného oleje a pokračujte v hnětení, dokud těsto nezíská velmi pružnou a úplně nelepivou konzistenci. Zformujte z těsta bochánek a vyklopte ho na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Moukou posypejte i povrch těsta a rozdělte ho na dvě poloviny. Každou z nich zformujte do tvaru podlouhlého válečku a každý z nich rozkrájejte na pět částí. Berte kousky těsta jedno po druhém a vytvarujte je do kuličky.

3. KROK

Ty vyskládejte na pomoučněný podnos a zakryjte je utěrkou nebo kouskem potravinářské fólie, aby těsto nevysychalo. Odebírejte kuličky jednu po druhé a vyválejte z nich kulaté placičky o průměru kolem 10 až 12 centimetrů. Vyskládejte je vedle sebe a opět zakryjte utěrkou, aby neosychaly.

4. KROK

Na kamnech na středním ohni rozehřejte suchou pánev. Když je rozpálená, vyskládejte na ni první várku těstových koleček. Opékejte je tak dlouho, dokud nezačnou vybíhat do objemu. Pravidelně je na pánvi otáčejte, aby se nepřipálily. Zprvu je budete muset otáčet obracečkou, jakmile se začnou nafukovat, půjde to i ručně. Ale nespalte se! Hotové placky jsou z obou stran zlatavé a na povrchu pevné. Můžete je jíst jen tak, ale pro lepší chuť je potřete rozpuštěným máslem smíchaným s čerstvě nasekanou petrželkou nebo jinou bylinkou. 

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů