Domácí rohlíky z kynutého jogurtového těsta

Další 0 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
150 minut
ČAS VAŘENÍ
20 minut
NÁROČNOST
Snadná

Domácí rohlíky z kynutého jogurtového těsta - postup přípravy

Chcete si upéct domácí rohlíky? Poradíme vám báječný recept, který nejde zkazit a výsledek bude jedním slovem perfektní. Na rozdíl od komerčního pečiva, tyto rohlíky jsou pečené z jogurtového těsta, díky čemuž získají nebývalou vláčnost i chuť a aroma.

Do větší hluboké mísy rozdrobte droždí, zalijte ho teplou vodou a teplým mlékem (pozor, nesmí být horké, jinak by kvasinky z droždí zemřely a neplnily by svou funkci), přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte směs stát při pokojové teplotě 10 až 15 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.

K aktivovanému kvásku přilijte olej, jogurt, vyklepněte jedno vajíčko, špetku soli a prosátou hladkou mouku. Zadělejte hladké těsto, které nebude lepit na stěny mísy ani na ruce. Vytvořte z něj hladkou kouli, vložte ji na dno mísy, kterou zakryjte fólií a nechte na teplém místě stát a kynout 90 minut.

Vykynuté těsto vyklopte na vál a propracujte rukama. Vytvořte z něj válec a ten rozdělte na 10 stejných kousků, z nichž zformujte kuličky. Z každé těstové kuličky vyválejte tenký plát a srolujte ho do tvaru rohlíku.

(K těstu během toho nepřidávejte žádnou mouku, mělo by zůstat trochu lepkavé. Pokud se vám lepí na ruce, namažte si je olejem, stejně jako pracovní plochu.)




Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj rohlíky s mírným rozestupem. Zakryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout.

Vykynuté rohlíky potřete vodou a vložte do předehřáté trouby péct na 220 °C po dobu 20 minut.

Po upečení vložte na každý horký rohlík malou kostičku másla a nechte ho rozpustit. Rohlíky nechte vychladnout a podávejte jako běžné kupované pečivo spolu s různými druhy pomazánek, uzenin a zeleniny.

Dobrou chuť.

Galerie

Další 0 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (79%) 124 hlasů
Nahlásit chybu
147 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Nejjednodušší jemný dezert z kondenzovaného mléka a smetany
1 hlasů
10 minut
17 minut
Hlavní chody
2 recepty na vepřové maso zapečené s bramborem
0 hlasů
minut
minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami
1 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Jemný koláč s jablkovou náplní ochucenou skořicí a hřebíčkem
0 hlasů
40 minut
35 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty