Čokoládový dortík - postup přípravy
Kdo by nemiloval čokoládu. A obzvlášť pokud je obsažena v dezertech. Jeden takový skvost zde pro vás máme. Inspirujte se receptem na jednoduchý, a přesto vynikající čokoládový dort. Můžete jím potěšit oslavence v den narozenin, nebo třeba rodinnou návštěvu.
Ingredience
Poleva
Než začnete s výrobou dortu, přesvědčte se, že mají všechny ingredience pokojovou teplotu. Nyní si v míse smíchejte suché přísady, tj. kakaový prášek, polohrubou mouku, krupicový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a vanilkový cukr. Pak do směsi nalijte slunečnicový olej, přidejte vejce, rozpuštěné a vychladlé máslo a vlijte mléko. Vypracujte metličkou nebo mixérem hladké polotekuté těsto, které nakonec vlijte do koláčové formy vystlané pečícím papírem.
Připravené těsto dejte péct do trouby po dobu jedné hodiny při teplotě asi 160 °C. Mezitím se pusťte do výroby polevy. Ve vodní lázni si rozpusťte hořkou čokoládu a vmíchejte do ní smetanu ke šlehání. Až se vše propojí, odstavte z plotny. Upečený korpus nechte vychladnout, vyklopte na tác z formy a polijte čokoládovou polevou. Nechte ztuhnout ideálně v chladu.
Čokoládový dortík podávejte ideálně s kopečkem šlehačky nebo se zakysanou smetanou. Hodit se bude třeba i vanilková zmrzlina nebo čerstvé ovoce typu borůvky, banány a jahody. Výborně bude ladit se zákuskem i jakákoliv ovocná zavařenina. Přejeme dobré chutnání.