Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný a vláčný koláč s jogurtem a jablky

3,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Jemný a vláčný koláč s jogurtem a jablky - postup přípravy

Koláč na plech s jogurtem a jablky se připravuje velmi snadno a rychle. Přesto je ale jako od profesionálního cukráře. Zužitkujte čerstvou úrodu jablek v tomto nádherném dezertu, který vás nebude stát téměř žádný čas, peníze ani námahu.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Jablka umyjte a osušte. Oloupejte z nich slupku, dužninu rozkrojte na čtvrtinky a odstraňte z nich části jadřinců, semínka i stopky. Jedno jablko odložte stranou a zbylá tři vložte do nádoby mixéru. Vyklepněte k jablkům dvě vajíčka, přidejte bílý jogurt, půl sklenice cukru a zalijte půlkou sklenice mléka. Vše mixujte po dobu dvou až tří minut, dokud nezískáte jemnou, hladkou a homogenní směs bez větších kousků.

2. KROK

Jablka umyjte a osušte. Oloupejte z nich slupku, dužninu rozkrojte na čtvrtinky a odstraňte z nich části jadřinců, semínka i stopky. Jedno jablko odložte stranou a zbylá tři vložte do nádoby mixéru. Vyklepněte k jablkům dvě vajíčka, přidejte bílý jogurt, půl sklenice cukru a zalijte půlkou sklenice mléka. Vše mixujte po dobu dvou až tří minut, dokud nezískáte jemnou, hladkou a homogenní směs bez větších kousků.

3. KROK

Plech na pečení o rozměrech asi 20 x 20 centimetrů bohatě vytřete máslem (případně ho vyložte namočeným a pomačkaným pergamenovým papírem na pečení) a vlijte do něj hotové těsto. Stěrkou jeho povrch urovnejte do roviny.

4. KROK

Poslední jablko rozkrájejte na tenké plátky tvaru půlměsíce a vyskládejte je na celý povrch těsta. Vychlazené máslo nakrájejte na několik tenčích plátků, které rozmístěte po povrchu těsta na jablka, a nakonec vše zasypejte krystalovým cukrem.

5. KROK

Vložte koláč do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho po dobu kolem 40 až 50 minut. Zda je dostatečně propečený, zkontrolujte zapíchnutým párátkem. Jestliže je po vytažení suché a bez kousků těsta, můžete vypnout troubu a nechat koláč vychladnout.  

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů