Čokoládová roláda s náplní z jemného smetanového sýra mascarpone - postup přípravy
Rolády jsou jednoduché, ale na pohled vypadají velmi profesionálně. Proto jsou oblíbeným dezertem všech domácích pekařek a cukrářek. Pokud jsou navíc plněné nějakým lahodným krémem, získáte dokonalou kombinaci, kterou dobudete srdce všech svých kamarádek i kolegů. Přesně taková je čokoládová roláda plněná smetanovým sýrem, kterou se vám dnes chystáme představit. Jestliže se chcete před známými blýsknout něčím lahodným, tohle je ten správný recept pro vás. A o tom, že je vlastně jednoduchý, můžete klidně diskrétně pomlčet. :-)
Těsto
Krém
Nejprve připravte těsto.
V misce rozšlehejte pět vajíček spolu se čtyřmi lžícemi vlažné vody a špetkou soli. Když získáte nadýchanou pěnu, přidejte obyčejný i vanilkový cukr a pokračujte ve šlehání po dobu kolem 3 až 4 minut plnou rychlostí.
Do vedlejší misky nasypejte hladkou mouku, přidejte prášek do pečiva, škrob a kakao a všechny suché přísady dobře promíchejte. Tuto směs pak prosejte do vajíčkové pěny a stále nízkou rychlostí šlehejte.
Když získáte hladkou a jednolitou hmotu, vyložte plech pečicím papírem a vlijte do něj hotové těsto, které rovnoměrně rozetřete do tenké vrstvy. Vložte jej do trouby vyhřáté na 200 °C (pečte jen svrchu) po dobu 10 až 12 minut.
Po dopečení těsto vyjměte, aniž byste ho nechali vychladnout, překryjte plech druhým kusem pečicího papíru a vyklopte na něj těsto. Sloupněte z něho papír, na kterém se peklo.
To uděláte tak, že silikonovou štětkou jej pomažte po celé ploše vodou a nechte 4 až 5 minut stát. Pak půjde snadno dolů. Pak těsto vraťte zpět na papír a spolu s ním ho srolujte do pevné roličky. Takto jej zajistěte, aby se nerozbalovalo a nechte úplně vychladnout.
Pak připravte krém.
Vyšlehejte šlehačku s moučkovým a vanilkovým cukrem, dokud nezískáte jemnou pěnu a dokud se cukr nerozpustí. Pak přidejte smetanový sýr a dále šlehejte do hladka.
Nakonec sestavte roládu.
Rozbalte srolované těsto a jeho povrch potřete libovolným džemem.
Na něj rozmažte smetanový sýr, přičemž vynechejte okraj, u kterého začnete rolovat. Tento okraj přehněte a s pomocí papíru stočte těsto opět do role. Tu důkladně zabalte do papíru a vložte na 60 minut do lednice.
Nakonec dort opět rozbalte a zasypejte moučkovým cukrem nebo postříkejte rozpuštěnou bílou a/nebo tmavou čokoládou.
Dobrou chuť.