Palačinky z kukuřičné mouky a ruskou rjaženkou a lesními plody - postup přípravy
Léto je v nedohlednu a zima nám pomalu začíná lézt na mozek. Pokud byste si i vy chtěli připomenout teplé letní paprsky a čerstvou sklizeň lesních i zahradních bobulí, pak pro vás máme inspiraci na báječné a navíc zdravé palačinky, které chutnají nejlépe za doprovodu rozvářky či džemu z lesního či zahradního ovoce. Těsto je ale trochu netradiční. Namísto klasické pšeničné mouky se zde používá mouka kukuřičná a kromě mléka se přidává také ruská rjaženka, což je vlastně fermentovaný jogurtový nápoj. Pokud tedy nebudete mít při ruce tu pravou ruskou, můžete si stejně dobře posloužit i s přírodním jogurtovým mlékem.
Ingredience
Kukuřičnou mouku nasypejte do hluboké misky, přidejte k ní jogurtové mléko nebo rjaženku a metličkou dobře rozšlehejte. Do vedlejší misky vyklepněte dvě vajíčka a rovněž je rozšlehejte vidličkou či metlou.
Na kamnech ohřejte mléko a ještě horké ho tenkým proužkem přimíchejte do rozšlehaných vajíček a dobře rozmíchejte. Tuto směs pak přilijte do kukuřičné mouky s jogurtovým mlékem, dochuťte solí a cukrem a přidejte půl čajové lžičky jedlé sody. Znovu promíchejte. Těsto by mělo být homogenní a tekuté.
Na kamnech zahřejte suchou pánev a do těsta přidejte dvě polévkové lžíce slunečnicového oleje, které v něm dobře rozmíchejte. Na suché pánvi pak smažte tenké palačinky z obou stran dozlatova. Z uvedeného množství byste měli získat asi 10 kusů palačinek.
Předtím, než na pánev nalijete další těsto, jej v misce pokaždé znovu důkladně promíchejte. Tak budou mít všechny palačinky stejnou konzistenci.
Hotové palačinky namažte máslem a položte je na sebe. Podávejte s džemem nebo vařeným kondenzovaným mlékem.
Dobrou chuť.