Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Palačinky s jablkovo-karamelovou náplní

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Palačinky s jablkovo-karamelovou náplní - postup přípravy

Dokonale tenké palačinky s karamelizovanými jablky si získají srdce i těch, kterým jsou palačinky jinak docela lhostejné. Předpokládá se, že tento recept k nám přišel z Francie. A je pravda, že když se do něj zakousnete, je vám jasné, že tuto hříšnou dobrotu mohli vymyslet jen takoví gurmáni jako právě Francouzi. Vše je o správném receptu na palačinkové těsto a také o dokonale vyladěné náplni, která kombinuje jablka, skořici a karamel. Přesto se však po jídle nebudete cítit příliš přesyceni cukrem. Toho je tam totiž tak akorát, a tak se ani nemusíte obávat o svou štíhlou linii.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

K přípravě těsta na palačinky smíchejte mouku, sůl a 30 g cukru. Přidejte vejce a promíchejte vše do hladka. Hustota by měla být poměrně vysoká. Postupně přilévejte mléko a vodu, aby se z těsta stala dostatečně tekutá směs vhodná na přípravu lahodných palačinek. Těsto vložte do chladničky na 30-40 minut.




Mezitím si můžete připravit náplň. Oloupejte a nakrájejte jablka. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte zbývající cukr. Směs neustále míchejte. Nejprve bude směs hrudkovitá, ale cukr se postupně rozpustí a vytvoří krásně tekutý karamel. Přidejte připravená jablka a duste je spolu s karamelem do měkka. Na závěr přidejte ještě citronovou šťávu a skořici a nechte vychladnout.


Palačinky osmažte a poté do nich zabalte jablečno-karamelovou náplň. Podávejte hned, dokud jsou palačinky příjemně teplé. Karamel nádherně povolí a vytvoří dokonale lahodou kombinaci. Pokud je to žádoucí, podávejte se zakysanou smetanou, džemem, marmeládou, polevou, čokoládou nebo jinými přísadami. A zkuste palačinky ozdobit třeba kuličkami bobulí, máty nebo trochou práškového cukru. Bude to naprosto magická kombinace.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů