Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohové pletence s cukrovou polevou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 34 minut

Tvarohové pletence s cukrovou polevou - postup přípravy

Tento dezert milují nejen děti, ale také dospělí. Tvarohové pletence můžete podávat jako zajímavý dezert, ale také jako snídani, která je křupavá a výživná díky přidanému tvarohu.

Ingredience pro:
20 kusů
+ -

Těsto

Tvarohová náplň

Na potření

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Ve sklence s mlékem rozmíchejte droždí. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem, do kterých vmíchejte kvásek. Do mísy přimíchejte většinu mouky se solí a uhněťte těsto, do kterého přimíchejte změklé máslo se zbytkem mouky a hněťte dalších 15 minut.

2. KROK

Těsto vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte jej kynout 1 hodinu. Poté těsto znovu prohněťte a nechte ho kynout další hodinu.  

3. KROK

Zatímco těsto odpočívá, připravte tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, kukuřičného škrobu vaječného žloutku a citronové kůry. 

Poznámka: Místo citronové kůry můžete použít vanilkový cukr. Kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu. 

4. KROK

Těsto rozdělte na dvě stejné části, z nichž vyválejte plát ve tvaru obdélníku o výšce přibližně 0,5 cm. Povrch těsta pomažte polovinou tvarohové náplně a jeho okraje složte k sobě tak, jak je ukázáno ve videu níže. 

Poznámka: Složené okraje těsta slepte stlačením k sobě.

5. KROK

Těsto nyní rozdělte rádýlkem na 10 stejně širokých pruhů a každý z nich několikrát zatočte do spirály. Tvarohové pletence uložte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je sáčkem a nechte je kynout aspoň 10 minut. 

Poznámka: Stejný postup opakujte také u druhé části těsta.

6. KROK

V misce vyšlehejte vejce s mlékem a povrch všech pletenců směsí potřete. Následně pečivo pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15–17 minut. 

7. KROK

Nyní si připravte polevu smícháním cukru s vodou a poté jí pomažte povrch upečených pletenců. 

Poznámka: Polevu nechte ztuhnout a můžete servírovat.

8. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů