Nadýchané kynuté buchty - postup přípravy
Buchty jsou jakýmsi českým národním pokladem. Peče je snad každá rodina podle své vlastní rodinné receptury. Přebornicemi v tomto ohledu jsou bezesporu babičky. Nyní se však můžete inspirovat velmi jednoduchým receptem, který zvládne skutečně i začátečník.
Ingredience
Na potření
Nejprve si ohřejte v mikrovlnce mléko (mělo by být vlažné). Poté jej přelijte do mísy a rozpusťte v něm sušené droždí. Také přisypte jednu až dvě lžíce vanilkového cukru dvě lžíce hladké mouky, krátce promíchejte a nechte stát při pokojové teplotě patnáct minut.
Následně pokračujte při přípravě těsta. Vložte do směsi vaječné žloutky, zbytek cukru a mouky, rozpuštěné máslo, špetku soli.
Vypracujte vláčné homogenní těsto polotuhé konzistence.
To přikryjte v míse utěrkou a nechte kynout na teplé místě alespoň hodinu.
Až těsto vykyne, vyjměte jej z mísy na pomoučený vál a rozdělte na 15 až 16 stejně velkých kousků. Z nich vytvarujte bochánky a vyskládejte na plech s pečícím papírem.
Následně na to povrch těsta potřete rozšlehaným žloutkem se smetanou a nechte asi deset minut dokynout.
Nakonec buchty pečte dozlatova v předehřáté troubě na 200 °C po dobu asi 20 minut.
Upečené buchty vyjměte z trouby, nechte zchladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte s kávou, čajem nebo s teplým kakaem. Tyto vanilkové buchty jsou skvělé samotné, avšak pomazat je můžete i marmeládou nebo džemem. Pakliže si však rádi dopřáváte plněné sladké pečivo, můžete buchty před pečením obohatit o povidla, mletý mák, tvaroh nebo ořechy s cukrem. Tak jako tak přejeme dobré chutnání.