Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Piškotové těsto

4,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Piškotové těsto - postup přípravy

Základem většiny dezertů je piškotové těsto. To ovlivní, jaká bude výsledná chuť a vláčnost. Variací na tento druh těsta nejdete celou řadu. My jsme si jisti tím, že tato varianta je tou nejlepší možnou. Až ji vyzkoušíte, tak nám dáte stoprocentně za pravdu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jako první si na těsto připravte bílky. Ty pochopitelně oddělíme od žloutků a následně je dáme do mísy, kde je vyšleháme pomocí kuchyňského mixéru. K bílkům bude patřit také cukr, který je osladí. Šleháme do doby, dokud nám nevznikne sníh pořádně pevné a tuhé konzistence, která bude zároveň působit i poměrně nadýchaně.




Když je sníh hotový, je možné do bílkové směsi přidat žloutky. Ty je vhodné před použitím lehce rozšlehat, buď pomocí mixéru, nebo vidličkou. Dané vmíchávání vaječných žloutků by už mělo být spíše opatrné a také spíše pozvolné, aby se dokázala zachovat konzistence vyšlehaného sněhu.

Když je vaječná směs s cukrem připravena, můžete začít s přidáváním mouky. I tady je vhodné postupovat postupně a také opatrně, aby došlo k tomu, že ponecháte těstu jeho nadýchanost a krémovitost. Mouka ho pochopitelně lehce zahustí na konzistenci, kterou budete potřebovat dále. Proto, aby se piškotové těsto povedlo podle vašich představ.

Když je těsto připraveno, je možné ho nalít na plech. Buď vymazaný máslem, nebo ještě lépe pokrytý pečicím papírem, který bude bránit připalování. Těsto by se mělo dostat až do krajů a mělo by být všude stejně vysoké, což zajistí i jeho rovnoměrné upečení a správnou strukturu.

Plech s těstem dejte do trouby, kterou si předtím předehřejte na teplotu 160 stupňů Celsia. Při této teplotě byste měli své piškotové těsto péct asi 20 minut. Po uplynutí doby do něho píchnete špejlí, a pokud se na ní těsto nelepí, je upečeno. Můžete ho vyndat z trouby a nechat vystydnout.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů